Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bedragaren dog ensam i cell – anstalten kritiseras

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Philip Holst-Cappelen, 53, dog i sin cell på Saltviksanstalten efter att ha matvägrat i drygt två månader.
Foto: - - / RIKSKRIMINALEN
Nu riktar JO kritik mot Kriminalvårdens hantering av den intagne.
Foto: LEIF R JANSSON / TT NYHETSBYRÅN

I mer än två månader matvägrade den norske storbedragaren Philip Holst-Cappelen, 53.

Det skulle leda till hans död inne i cellen på Saltvikanstalten under sommaren 2018.

Nu får anstalten skarp kritik av Justitieombudsmannen – hanteringen gjorde att fången ”avled ensam i sin cell”.

Det var den 19 juli 2018 som Philip Holst-Cappelen hittades död i sin cell på anstalten Saltvik i utkanten av Härnösand. Där avtjänade han ett 18-årigt fängelsestraff för att ha kidnappat två svenska miljonärer. 

Straffet skulle följas av utvisning på livstid. Men efter sju år dog han. 

Han hade då matvägrat i drygt två månader, kunde Expressen berätta.

NORSKE STORBEDRAGAREN

Philip Holst-Cappelen var känd som storbedragare sedan norsk polis efterlyste honom via Interpol i början av 2000-talet. Då jagades han för att ha kapat miljonärers identiteter och dränerat offren ekonomiskt.

2002 greps han och dömdes på 120 punkter till norskt fängelse i fyra och ett halvt år. Samtidigt ålades han att betala 21 miljoner kronor i skadestånd. Efter att ha avtjänat sitt straff bytte bedragaren metod – till en brutalare form i Sverige.

Efter att ha kidnappat svenska miljonärer 2010 dömdes han året därpå till 18 års fängelse för människorov, grovt rån, övergrepp i rättssak och olaga hot. 

Sommaren 2018 dog han i sin cell på Saltvikanstalten efter att ha matvägrat under en längre tid.

I Kriminalvårdens internutredning efter dödsfallet framkom det att Holst-Cappelen led av en kronisk sjukdom som han vägrade behandling för, och att han hade matvägrat vid flera tillfällen.

JO: ”Mycket kritisk”

Efter dödsfallet gjorde Kriminalvården en internutredning om händelsen. Den kom fram till att anstalten hade följt alla riktlinjer och inte begått några fel. 

Det motsägs nu av Justitieombudsmannen, JO.

I ett beslut från chefsjuristombudsmannen Elisabeth Rynning riktas kritik mot flera delar i Kriminalvårdens hantering. Bland annat skriver hon att det funnits ”brister” i den information som lämnats om Holst-Cappelens hälsa till sjukvården. 

Att det bara var personal utan hälso- och sjukvårdsutbildning som ansvarade för den dagliga kontakten är ”inte en godtagbar ordning”, menar hon vidare.

Jag är även i detta avseende mycket kritisk till Kriminalvårdens hantering av NN:s tillgång till hälso- och sjukvård.

”Avled ensam”

Philip Holst-Cappelen vägrade sjukvård under sin matvägran. Elisabeth Rynning skriver dock att det i vissa fall kan vara rätt att föra en intagen till sjukhus även om denne motsätter sig. 

Hon ifrågasätter om Kriminalvården förhållit sig ”alltför passiv” till möjliga åtgärder som funnits.

JO anser också att Kriminalvården borde ha agerat snabbare när Holst-Cappelen plötsligt blev kraftigt försämrad. Larmet kom från en sjuksköterska klockan 11.10 den 19 juli. Bedömningen som följde var att han skulle föras till akutmottagning mellan klockan 14 och 21. 

NN avled ensam i sin cell tre timmar efter att det hade uppmärksammats att hans hälsotillstånd allvarligt försämrats,” konstaterar Elisabeth Rynning.

Kumla störst med 420 platser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.