Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragaren Bernie Madoff är död

Bernie Madoff.
Foto: DAVID KARP / AP TT NYHETSBYRÅN
Bernie Madoff.
Foto: STUART RAMSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Bernie Madoffs fru Ruth Madoff.
Foto: Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MediaPunch / BACKGRID / TT NYHETSBYRÅN

Storbedragaren Bernie Madoff har dött, tolv år in på sitt 150 år långa fängelsestraff.

Madoff avled i fängelset i Butner, North Carolina, USA, där han avtjänade straff för bland annat bedrägeri och penningtvätt.

Bernie Madoff blev 82 år gammal. 

Bernie Madoff lurade till sig 500 miljarder kronor från över 37 000 offer i 136 länder innan det i slutet på 00-talet avslöjades att han låg bakom det största så kallade Ponzibedrägeriet någonsin. 

Han hade använt nyinsatta pengar från klienter för att täcka upp när personer ville göra uttag. 

Vid finanskrisen 2008 ville så pass många klienter ta ut pengar att bedrägeriet inte längre fungerade, vilket han i december erkände för sina söner, enligt CNBC.  

De larmade FBI, och i december 2008 slog man till mot företaget och mot Bernie Madoff. 

År 2009 dömdes han på elva åtalspunkter, däribland penningtvätt och bedrägeri. Enligt utredarna hade bedrägerierna pågått sedan tidigt 1970-tal. Men vid rättegången insisterade Madoff på att bedrägerierna inte startade förrän under tidigt 1990-tal. 

Under rättegången stod han fast vid att bedrägerierna helt och hållet varit hans idé och att hans familj inte känt till vad som pågick, trots att hans söner, fru och yngre bror alla arbetat i företaget. 

Hans advokater yrkade på tolv års fängelse, men han dömdes till 150 år. 

Madoff diagnosticerades i februari 2020 med njurcancer. I samband med diagnosen ansökte hans advokater om nåd – vilket avslogs. 

LÄS MER: Erkännandet kan vara Madoffs sista stora svindel

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.