Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragare kapade Christians identitet

Drabbades. Christian Cassepierre blev uppringd av polisen som berättade att de hittade ett ID-kort med hans namn och personnummer på vid ett tillslag i en lägenhet.Foto: Privat

De behöver bara ta reda på ditt personnummer - sen kan bedragarna kapa din identitet.

De kan tillverka falska ID-kort, köpa varor på kredit, beställa dyra saker över nätet och ta lån - allt i ditt namn.

Den här typen av bedrägerier är det polisen får in flest anmälningar om just nu.

- Det värsta är att det inte finns något man kan göra för att skydda sig. Och blir du drabbad kan det ta åratal att sopa upp i bedragarnas spår, säger Lars Minnedal, kriminalinspektör vid Stockholmspolisen.

Bedragarnas metoder

Kapar offrets kreditkort

Får bedragarna reda på vilka kreditkort du har, och vilken bank du har, kan de beställa extrakort till andra familjemedlemmar. Släng inte känsliga papper, exempelvis kontoutdrag på kredit- eller kontokort. Vet bedragarna vilken bank du har, och kanske till och med kortnumret, kan de ringa banken och beställa extrakort, eller eventuellt ett nytt kort. De vittjar sedan brevlådan och hämtar upp både kort och kod. Handlar det om ett kreditkort upptäcker du inget förrän 30 dagar senare när fakturan kommer.

Gör falskt ID-kort

Det kostar knappt 3 000 kronor att beställa ett falskt ID-kort av bra kvalitet. Med hjälp av det kan bedragare sedan komma över stora summor pengar och dyra varor. Organiserade ligor kartlägger offrets ekonomi för att få en uppfattning om de ekonomiska ramarna och hur mycket kredit de kan räkna med att få i offrets namn. Med hjälp av den falska id-handlingen kan de sedan handla varor på kredit och faktura.

Använder offrets namn i annonser

Bedragarna skriver offrets namn och bostadsort i en annons, ofta gäller det en attraktiv vara till ett bra pris så att intresserade köpare lockas att snabbt betala in en handpenning, eller hela summan, utan att ha sett varan. Bedragarna anger ett kontonummer som de själva har kontroll över och tar dina pengar utan att skicka någon vara till köparen.

Ändrar adressen i folkbokföringen

För att kunna arbeta i fred och komma över känslig post kan bedragare, med hjälp av ditt personnummer, göra en tillfällig adressändring. De vittjar då din postlåda för att ta bekräftelsen på adressändringen. Bedragarna kan sedan beställa kreditkort på den nya adressen, dit även pinkoden skickas, och lugnt vänta in det. När bedragarna fått tag i det de vill ändrar de tillbaka adressen, innan du hunnit märka att det hänt.

Det finns många sätt för bedragare att kapa din identitet. Och utan att du själv vet att du är utsatt för brott kan du på bara ett dygn skuldsättas på tiotusentals kronor.

Med hjälp av offentliga register kan bedragarna hämta ut ditt personnummer, men också ta reda på vilka som ingår i din familj och vad du tjänar.

"De vet vad de gör"

Med hjälp av det vet de hur mycket kredit de kan försöka få ut på ditt namn utan att bli stoppade.

- Och de gör sin läxa. De vet vart det finns övervakningskameror, de vet vilka ställen de ska undvika där id-kontrollerna görs mer noggrant. Det gör att möjligheten att klara upp den här typen av brott är ganska små, säger Lars Minnedal på Stockholmspolisen.

"Extremt vanligt"

För bara fem år sedan var den här typen av brott ovanliga. Nu utgör de den största delen av bedrägeribrotten som anmäls till polisen. Bara i år befaras 80 000 svenskar drabbas - och polisen tror att siffran kommer fortsätta öka.

- Det här är extremt vanligt och utgör majoriteten av de brott vi utreder, säger Lars Minnedal.

En av alla de tiotusentals svenskar som drabbats bara i år är Christian Cassepierre, 26, i Falun.

En dag ringde polisen upp honom.

- De hade gjort ett tillslag i en lägenhet och hittat ett ID-kort med mitt namn och personnummer, men det var inte min bild, berättar han.

Lägenhetsinnehavaren, en man i 20-års ålder, dömdes senare för grovt bedrägeri för att ha kapat flera olika personers identiteter. Med falska ID-kort hade han både tagit lån och handlat i deras namn - totalt hade han kommit över varor för mer än en miljon kronor.

Hade tur

Christian Cassepierre hade tur. Bedragaren greps innan han hann börja använda ID-kortet med hans personnummer och namn.

- Vi blir bättre på att klara upp brotten. Övervakningskamerorna blir fler och det är en jättefördel, dessutom blir bildkvaliteten bättre och sparas längre tid, säger Jan Olsson på Stockholmspolisens bedrägerisamordning.

Måste fångas på bild

Att bedragarna fångats på övervakningsfilmer är i princip en förutsättning för att gärningsmännen ska kunna dömas.

- Men är det en utländsk liga som åkt hit upp och sen försvunnit igen är en bild ingen större hjälp. Det händer också att springare, eller så kallade målvakter, utnyttjas och får fronta i butikerna, säger Jan Olsson.

Han ser en lösning på det växande problemet: Att ID-kort förses med chip och pinkod.

- Då skulle den största problematiken försvinna, säger han.