Bedragare använder falska testament

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nya mångmiljonbedrägerier med falska testamenten har avslöjats. 

Bland annat har Allmänna arvsfonden och Frälsningsarmén lurats.

Nyligen åtalades åtta män i åldrarna 50 till 80 år i en härva med falska testamenten. Fyra av dem är misstänkta för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning medan de övriga fyra är misstänkta för medhjälp till brotten, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

 Med hjälp av förfalskade testamenten ska ligan kommit över mer än 60 miljoner kronor från 22 dödsbon. Bedrägerierna ska ha pågått mellan 2000 och 2008.

 Förutom Allmänna arvsfonden och Frälsningsarmén har även flera privatpersoner drabbats.

Förnekar brott

 Många av de åtalade förnekar brott.

 - Under förundersökningen har han tillbakavisat misstankarna som oriktiga, så han har hittills förnekat gärningarna, säger advokat Bengt H Nilsson, som representerar en av de åtalade, till Ekot.


Stor svindel 2007

 I slutet av 2007 avslöjades en stor svindel där Allmänna arvsfonden hade lurats på runt 56 miljoner kronor.

 Sju personer dömdes till fängelse. Hjärnan bakom svindeln, en man som tidigare arbetade på Kammarkollegiet som förvaltar Allmänna arvsfonden, dömdes till fem års fängelse.

 - Den nya svindeln har ingen koppling till den förra, säger Ulf Göranzon, presstalesman för länskriminalpolisen i Stockholm, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.