Beckhams parfym kan skada testiklarna

Publicerad
Uppdaterad
Fotbollsstjärnan och sexsymbolen David Beckham tjänar grova pengar på att låna ut sitt ansikte till olika produkter.
Men nu visar tester att hans spraydeodorant Instinct kan försämra fertiliteten och skada testiklarna, uppger SVT:s Rapport.
Ämnet DEHP, en så kallad ftalat, är förbjudet i kosmetika inom hela EU eftersom parfymsubstansen påverkar förmågan att få barn. Ändå finns den i flera produkter som Greenpeace låtit labbtesta, berättar Rapport. Av tolv testade produkter var David Beckhams värst. - Den här ftalaten har allvarliga egenskaper. När den finns som ren kemikalie i sin burk ska den vara märkt med en döskalle. Den allvarliga egenskapen ligger till grund för att dhpr är förbjudet i leksaker och barnvårdsartiklar, säger Inger Cederberg vid Kemikalieinspektionen till Rapport.

"Svårt att uttala sig om"

Men det råder delade meningen om hur farligt Instinct är för konsumenter som sprayar sig med deodoranten. - Här är det tveksamt vad det innebär för säkerheten. Att det förekommer i lite högre halt är det svårt att uttala sig om, säger Peter Jansson på Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet till Rapport. Förutom David Beckham testade Greenpeace produkter som Jennifer Lopez, Britney Spears och André Agassi marknadsför.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag