Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Beck"-skådis dömd till livstid för mord

I Beck spelar han en ökänd torped i Stockholms illegala spelvärld. I går dömdes skådespelaren Peter L Abrahamsson till livstids fängelse för att ha mördat en 42-årig man - med basebollträ, batong, hammare och kniv.
- Jag förnekar självklart, säger skådepelaren i förhör.

FAKTA

Abrahamssons tidigare domar


Peter L Abrahamsson förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret: 2000 dömdes han till vill- korlig dom för urkundsför- falskning.
2005 dömdes han till skyddstillsyn för bland annat för bedrägeri.
2009 dömdes han till skydds-tillsyn för bland annat narkotikabrott.
Bevisen mo skådespelaren:
Den anhöriges berättelse är mycket avgörande för den fällande domen, men uppgifterna stöds enligt domen även av brottsplatsundersökningen, obduktionsprotokollet, den anhöriges flickväns vittnesmål, andra vittnen, blodfläcken i Abrahamssons bil och hammaren som hittades i vattnet där den anhörige berättade för polisen att han kastat den.
Abrahamsson förklaring, till att hans mobiltelefon kopplades upp i närheten av mordplatsen under mordkvällen, bedöms som en osannolik efterhandskonstruktion.
Han har heller inte kunnat ge någon rimlig förklaring till vissa uttalande då hans telefonsamtal var avlyssnade.

Den svårt sargade kroppen hittades av en hundägare vid Ekeby gravfält i slutet på april. Polisen spaningar ledde snabbt till Peter L Abrahamsson, 43, som medverkat i flera kända produktioner som Beck, Naken, Skilda världar och 30:e november.
Skådespelaren har hela tiden nekat till anklagelserna, men tingsrätten valde att gå på uppgifter som en närstående berättat och Abrahamsson dömdes till lagens strängaste straff.

Åkte för att driva in skuld

Enligt den närstående åkte de tillsammans med en kamrat till Sergels torg i centrala Stockholm för att söka upp 42-åringen, och driva in en obetald skuld på 6 000 kronor.
- Jag ville markera att man inte blåser mig, förklarade Abrahamsson, enligt domen, för den närståendes flickvän.
42-åringen uppmanades att följa med i bilen. Mannen blev sedan hotad och slagen med batong. Någon gång under kvällen hamnade de vid Ekeby gravfält utanför Uppsala. När bilen stannade försökte 42-åringen fly.

Slog så batongen gick av

Skådespelaren berättade senare för sin närståendes flickvän att han sprungit efter och slagit mannen med batongen i huvudet tills skaftet gick av.
Enligt flickvännen berättade Abrahamsson att 42-åringen gick ner på knä och bad för sitt liv.
Mannen höggs sedan med fjorton knivhugg och slogs med en hammare tills han dog. Därefter gömdes kroppen under några buskar.
Även Abrahamssons närstående greps anklagad för att ha medverkat i dödsmisshandeln, men misstankarna ändrades när han började samarbeta med polisen. I går dömdes den närstående till skyddstillsyn för medhjälp till grov misshandel - eftersom han kört bilen och borde förstått att 42-åringen åtminstone skulle bli misshandlad.
- Det här är en otroligt familjetragedi. Han är ung och har haft det väldigt svårt, men vi hoppas att han kan reparera sig och lägga det här bakom sig, säger en anhörig till bilföraren.

Advokaten mycket besviken

Abrahamssons advokat Johan Lindbo var i går mycket besviken:
- Det är självklart att vi kommer överklaga. Rätten har gått på den anhöriges uppgifter från A till Ö, men bevisningen håller inte. Min klient säger att han inte ens varit på platsen.
Men enligt tingsrätten är berättelsen styrkt av bland annat blod från offret i Abrahamsson bil, avlyssnade samtal och att hans mobiltelefon var uppkopplad i området under mordkvällen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!