Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bebislyckan på Kolmården – noshörningen Amadi född

Här är första bilderna på den nyfödda noshörningsungen Amadi.
Noshörningskalven har fått namnet Amadi.Foto: Skärmdump / Kolmården
Både mamma Imfolozi och kalven Amadi mår bra efter en dramatisk förlossning, skriver Kolmården.Foto: Skärmdump / Kolmården

En noshörningsunge har fötts på Kolmården. Fredagen den 13 november fick honan Imfolozi en kalv. 

Ungen – en hane – vägde 60 kilo och har fått namnet Amadi.

Ungen är Imfolozis sjätte och båda mår nu bra efter en dramatisk förlossning – Amadi fastnade i födselkanalen och fick dras ut av djurparkens veterinärer och djurvårdare. Först var han lite medtagen, men kvicknade snart till och kom i gång med diandet som han skulle, berättar Linda Berggren, djurchef på Kolmården i ett pressmeddelande.

”I dag är han aktiv, rör sig mycket och har redan börjat busa med sin mamma”, säger hon. 

Kolmården har lagt upp en video på Facebook där Amadi tar några stapplande steg i hagen.

Mamman diar i två år

Noshörningarna är dräktiga under 16 månader. Deras ungar – eller kalvar – föds utan horn. Ett litet horn brukar dock synas på nosen efter bara en vecka.

Kalven stannar med sin mamma i flera år och väger redan efter ett och ett halvt år cirka 500 kilo. Den diar tills den är drygt två år.

Noshörningarna i Kolmården är trubbnoshörningar och ingår i ett internationellt bevarandeprogram. Parken samarbetar också med parker i Afrika, däribland Matopos nationalpark i Zimbabwe, för att skydda djur i det vilda, framhåller man i pressmeddelandet. Djuren är hotade framför allt på grund av tjuvjakt eftersom noshörningens horn tros bota sjukdomar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.