Bebisar kan bli rekommenderade vaccin

Publicerad
Uppdaterad
Bebisar och småbarn reagerar bra på svininfluensavaccinet - och får få biverkningar, visar preliminära resultat av en ny studie.
Studien kan leda till att alla svenska småbarn rekommenderas vaccin.
- Det ser bra ut på det hela taget, säger professor Jan Liliemark vid läkemedelsverket om resultaten.
Över 150 000 personer runt om i Europa har fått influensavaccinet Pandemrix.
Men hur vaccinet hjälper är inte riktigt klarlagt.
Hos svenska barn under tre år rekommenderas vaccinet bara till riskgrupperna.
Nu kan en ny studie, som görs av vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline på 200 spanska barn, ett halvår till tre år gamla, ändra på det.

Få biverkningar

Preliminära resultat, där 51 barn undersökts efter första dosen, visar på få biverkningar.
- Med reservation för att det är väldigt få patienter som man har data ifrån ser det bra ut i så måtto att man inte sett mycket biverkningar, säger professor Jan Liliemark vid läkemedelsverket.

Bygger upp bra försvar

Vaccinet verkar också bygga upp bra försvar mot smittan hos småbarn, enligt de preliminära resultaten.
- Men det är bara efter första dosen. Vi vill avvakta och se så att det inte blir sämre med andra dosen, säger Jan Liliemark.
Om de svenska rekommendationerna ska ändras tar läkemedelsverket ställning till när studien är klar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag