Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bebis skadad av giftiga larver när hon badade

Yara, tio månader, drabbades av ekprocessionslarvens giftiga hår. Foto: Colourbox/Privat
Babyn fick svåra utslag och blåsor av giftlarven. Foto: Privat
Giftlarven äter upp ekar och dess hår ger svåra allergiska reaktioner på människor, främst barn. Foto: Colourbox
Svåra utslag, klåda och blåsor kan bli följderna av kontakt med giftlarvens hår. Som för Yara, tio månader. Foto: Privat

Lilla Yaras hud är full av blåsor och smärtsamma utslag, och hon är bara en av många drabbade. Nu slår borgmästaren i tyska Seehausens borgmästare Rüdiger Kloth larm om giftlarverna.

– Det är katastrofala förhållanden i vår region, vi har redan flera hundra skadade, säger han.

Vilket kryp skrämmer dig mest?

Susann Wartmann, 34, håller försiktigt i dottern Yara, tio månader. Babyns hud är täckt av röda utslag och blåsor, skador som har uppstått av de stora mängder gifthår från larver som sprids i luften i Seehausen.

Håren hade obemärkt lagt sig i vattnet i babybadet i trädgården och skadade Yaras hud när hon badades, vilket bland annat tyska Bild har rapporterat om.

Larven som orsakar detta heter ekprocessionsspinnare, äter ekblad och gör stor skada på de 10 000 ekar som finns i området. Men larven har också gifthår som lätt lossnar och kan spridas flera kilometer med vinden.

Vill bekämpa giftlarven

Yara är bara ett av dussintals fall som rapporteras dagligen till Rüdiger Kloth, borgmästare i Seehausen. Han har förgäves försökt få extra resurser från tyska regeringen för att bekämpa giftlarven.

Yara, tio månader, efter att giftlarvens hår drabbat henne. Foto: Privat

– Hälsoeffekterna främst på barn är katastrofal. Våra invånare lider av allergiska reaktioner och ekarna dör, säger Rüdiger Kloth till Allgeimene Zeitung.

Miljödepartementet svarade först att deras ansvar begränsas till skogen och hälsodepartementet svarade att de lokala myndigheterna själva ansvarar för människors säkerhet.

"Måste ske snabbt"

Men efter de senaste larmen kom under tisdagen beskedet från Reiner Haseloff, premiärminister i Sachsen-anhalt, att problemen i Seehausen får högsta prioritet.

– Detta måste ske snabbt. Eftersom det handlar om befolkningens hälsa, säger Reiner Haseloff till tyska Bild.

I Sverige är förekomsten av ekprocessionsspinnaren och dess larver begränsad. Giftinformationscentralen skriver att tallprocessionsspinnare och ekprocessionsspinnare är sällsynt förekommande i södra Sverige, framför allt på Gotland. Björkspinnare finns i stort sett i hela Sverige och har hår som kan irritera huden.

Giftlarven sprider sig över Europa

Ekprocessionsspinnare förekommer i Syd- och Mellaneuropa, och  fått större utbredning till följd av ett allt varmare klimat.

Larverna spinner ett bo som vanligen är stort som en tennisboll. Vid massförekomster uppträder tiotusentals larver, flera larvkolonier slår sig ihop, och larverna kan bygga bon som blir upp till en meter långa.

På natten bildar de sina karakteristiska larvprocessioner då de kryper i väg för att äta i grenverket.

Larvernas gifthår lossnar redan vid lätt beröring eller bara genom att larverna rör sig. Bona innehåller larvhudar som blir sköra när de torkar och släpper ifrån sig stora mängder gifthår. De kan lätt spridas flera kilometer med vinden.

De kan hos människor och djur ge rodnad, vätske­fyllda blåsor och kraftig klåda. Smärtsamma och svårläkta skador kan också uppkomma i andningsvägar och ögon.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet