Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bebis dog i magen – kvinna dömd för dråp

Kvinnor i USA strider för aborträtten.
Foto: Shutterstock

En amerikansk kvinna har dömts för dråp i USA – efter att ha förlorat sitt barn i vecka 17. 

Enligt rättsläkarens rapport ska moderns drogmissbruk orsakat fostrets död.

Men nu kritiseras domen, skriver People.  

En 21-årig kvinna i Oklahoma, USA, har dömts för grovt dråp efter att fostret dött i magen, rapporterar bland annat People.  Det var den femte oktober som den unga kvinnan dömdes till fyra års fängelse. 

Domen kritiseras 

Obduktionen av det ofödda barnet avslöjade att missfallet hade inträffat i vecka 17 av graviditeten.

Under rättegången skyllde åklagare det inträffade på kvinnans brukande av droger. Men nu menar många att domen inte är i linje med lagen. 

”Oklahomas lagar om mord och dråp gäller inte missfall, som är graviditetsförluster som inträffar före 20 veckor, en punkt i graviditeten innan ett foster kan överleva utanför livmodern” skriver den ideella organisationen National Advocates for Pregnant Women, NAPW, i ett uttalande.

Enligt lagen kan en kvinna inte åtalas för att ha orsakat sitt ofödda barns död ”om inte modern begått ett brott”.

Erkände bruk av droger

Enligt uppgifter ska kvinnan, som var 19 när hon förlorade fostret, ha förts till sjukhus efter att hon födde hemma. Hon erkände senare för sjukhuspersonal att hon hade tagit både metamfetamin och rökt marijuana. Substanser som hon senare testade positivt för. 

En toxikologirapport visade att barnets hjärna och lever testat positivt för både metamfetamin och amfetamin. I rättsläkarens rapport står det att dödsorsaken var moderns användande av metamfetamin.

Vid rättegången hävdade dock en gynekolog, som vittnade för staten, att små doser av ämnena inte behöver vara en direkt orsak till fostrets död.

Organisationen NAPW menar också att anklagelserna om att kvinnan genom drogbruk ska ha orsakat missfallet ”strider mot all medicinsk vetenskap” och kallar fallet för en ”tragedi”.

Cary efter rekordfödseln: ”Herregud, kan knappt tro det”

Vägde över sex kilo • Läkarna i chock när Cary födde efter sjutton missfall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.