Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beatrices syster sköts ihjäl i terrordådet

Beatrice Khaiat beskriver sin lillasyster som en intellektuell, självständig och levnadsglad kvinna. "Hon älskade tysk filosofi och franskt vin. Hon rökte trots att det inte var hälsosamt. Men vet du. Hon hade rätt, för till slut dog hon inte av cancer utan för att några idioter ville döda henne för hennes idéer. Hon var fri och vi måste dricka vin och vara glada. Vi måste ha fred och kärlek", säger hon till Expressen.
Foto: Lisa Mattisson
Elsa Cayat, 54, var krönikör på satirtidningen Charlie Hebdo. Här tillsammans med chefredaktören och tecknaren Stephane "Charb" Charbonnie, som också omkom i terrordådet i Paris onsdagen den 7 januari.
Foto: Privat
Elsa Cayat, 54, var krönikör på satirtidningen Charlie Hebdo. Hon mördades i attentatet på onsdagen.
Foto: Privat
Elsas yngre bror Frederic.
Foto: Lisa Mattisson
Expressen träffar anhöriga till psykoanalytikern och författaren Elsa Cayat på kontoret i 16:e distriktet. Utanför dörren finns en hög med kondoleansblommor. Skrivbordet är täckt med buntar av papper. I hörnet står en röd divan för patienterna som kom till mottagningen.
Foto: Lisa Mattisson

PARIS. Elsa Cayat, 54, var krönikör på satirtidningen Charlie Hebdo.

Hon mördades kallblodigt tillsammans med sina kolleger i onsdagens terrorattack.

– De frågade: ”Vem är Charb? Res dig”. Sedan sköt de honom i huvudet och fortsatte med de andra, säger Elsa Cayats storasyster Beatrice, 55, till Expressen.

Vi träffar anhöriga till psykoanalytikern och författaren Elsa Cayat på kontoret i 16:e distriktet. Utanför dörren finns en hög med kondoleansblommor. Skrivbordet är täckt med buntar av papper. I hörnet står en röd divan för patienterna som kom till mottagningen.

Sedan två år var Elsa Cayat krönikör på satirtidningen och skrev spalten "Charlie Divan”, som tog upp allt från föräldraskap till Förintelsen.

Förutom storasystern är Elsas dotter Hortense och Elsas yngre bror Frederic på kontoret.

– De har mördats för sina idéer, för sina teckningar, för sina texter, för att de är fria själar. För att de var emot all form av fundamentalism. De var fria och glada, unga och vackra. De ville ha liv och fred, säger Beatrice Khaiat.

Veckomötet hölls som vanligt

Både hon och den mördade systern stod chefredaktören och tecknaren Stephane ”Charb” Charbonnier, 47, nära.

I mobilen har hon bilder från gemensamma middagar och resor. På en av bilderna ligger den numera mördade chefredaktören i en pool i Jerusalem.

I onsdags hölls veckomötet som vanligt klockan 10.30. Tidningens tecknare, krönikörer och inbjudna gäster satt i konferensrummet på andra våningen i det 11:e distriktet i centrala Paris. Eftersom tidningen kom ut varje onsdag hade mötet syftet att diskutera ämnen för nästa nummer.

Något som terroristerna tycks ha varit väl medvetna om.

– De visste att de alla var där på konferensen. De kom, tungt beväpnade, med krigsvapen. Det är galet att vem som helst kan ha krigsvapen nu. Och de var tydligen tränade. De kom och var bestämda. De dödade vem som helst. De dödade receptionisten. De dödade polismannen som vaktade. Sedan kom de in. De visste vem som var inne. De frågade efter deras namn, säger Beatrice Khaiat.

Fått händelseförloppet återberättat för sig

Först frågade terroristerna efter chefredaktören som stått på terroristernas dödslista för att ha publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Tidningen har svingat vilt mot alla religioner och makthavare. Inget ämne anses heligt.

– De frågade ”Vem är Charb? Res dig” Sedan sköt de honom i huvudet. Då visste alla andra vad som skulle hända. De förstod att de skulle dö, att de skulle mördas. Nu är de alla döda, säger Beatrice Khaiat som fått händelseförloppet återberättat av en redaktionsmedlem som var en av de första på platsen efter attacken.

Storasystern gråter när hon pratar om sin älskade Elsa. Hon är samtidigt rörd över det massiva stödet som det franska folket och omvärlden har visat.

– I Frankrike står det överallt ”Vi är Charlie” och här i området står det "Vi är Elsa”. Vi är alla berörda av den här tragedin. Den fina solidariteten som vi sett måste vara starkare än kriget och tänket ”Jag tycker inte om dig för att du är muslim” eller ”jag tycker inte om dig för att du är jude”, säger Beatrice Khaiat.

"Vi måste vara öppna mot alla"

Hon betonar att terroristerna inte får kopplas ihop med en religion.

– Det har inget att göra med religion. Vilken religion säger att du måste döda människor för deras åsikter? Det är skitstövlar som inte har något innanför skallen. Men de har vapen och är tränade. De måste ha manipulerats, men det har inget att göra med religion.

– Vi måste vara öppna mot alla. Vi är bröder och systrar. Världen kan inte styras av några idioter som styr med vapen. Makt är som fascism och vi måste alla bekämpa fascism.

Det är vad systern hade velat, säger Beatrice Khaiat.

Hon beskriver lillasystern som en intellektuell, självständig och levnadsglad kvinna.

– Hon älskade tysk filosofi och franskt vin. Hon rökte trots att det inte var hälsosamt. Men vet du. Hon hade rätt, för till slut dog hon inte av cancer utan för att några idioter ville döda henne för hennes idéer.

– Hon var fri och vi måste dricka vin och vara glada. Vi måste ha fred och kärlek.

Hur ska Frankrike resa sig efter tragedin?

– Det bästa med Frankrike är vårt motto. Frihet, jämlikhet, broderskap. Det är basen för att leva tillsammans.

Efter att de misstänkta terrorbröderna dödades av polisen på fredagseftermiddagen var Expressen återigen i kontakt med Beatrice. Hon känner lättnad över att dramat nu har fått sitt slut.

– Vi är väldigt glada. Vi har fått nog av det här, säger Beatrice.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.