Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beatrice fick Ikea att plocka bort skylten

Beatrice var på Ikea när hon upptäckte en skylt i restaurangen.
Foto: Privat
Beatrice reagerade på denna skylt i Ikeas restaurang.
Foto: Privat
Ikea har nu tagit bort skylten. Bilden visar ett annat Ikea-varuhus.
Foto: Leif Jacobsson

Beatrice reagerade på den uppsatta skylten i restaurangen på Ikea.

– Jag kände direkt att jag fick en klump i magen. Man kan inte förutsätta att alla familjer ska bestå av en mamma och en pappa, säger hon.

Nu plockar Ikea bort skylten.

Beatrice var på Ikea under torsdagen och skulle värma barnmaten i restaurangen när hon upptäckte skylten som gjorde henne upprörd.

"Mer plats mellan borden för dig, din mamma och pappa i familjehörnan", stod det på den uppsatta skylten.

– Jag kände direkt att jag fick en klump i magen. Det finns så många olika familjekonstellationer, man kan inte förutsätta att alla ska bestå av en mamma och en pappa. Vissa har två mammor eller två pappor, säger Beatrice.

Lappen är riktad till barn

Beatrice tycker att det som gör det ännu värre är att lappen är riktad till barn.

– Det är ju barnen som ska läsa den lappen. Tänk då ett barn som bor med sin mormor, eller har en förälder som försvunnit ur bilden eller har föräldrar som helt enkelt inte känner att de tillhör de traditionella könskategorierna. Det blir så många fel. Ikea är ett bra utflyktsmål och då ska det vara bra för alla.

Även om en del kanske inte tycker att det här är något man ska göra en grej av så menar Beatrice att det är viktigt att det känns inkluderande.

– Det känns som att folk fattar vad jag menar men det är några som tycker att det här inte var så farligt. Jag förstår inte varför det är så svårt att ta hänsyn till alla, alla ska bli accepterade och få ta plats.

Skrev till Ikea på Facebook

Beatrice hörde av sig till Ikea på deras Facebooksida och uttryckte sin besvikelse. Ikea har nu valt att plocka bort skylten.

– Vi på Ikea respekterar alla människor och vill att alla ska kunna känna sig välkomna hos oss. I det här fallet så har den här skylten fått en olycklig formulering och är nu borttagen, säger Per Henning, presskontakt för Ikea i Sverige.

– Jag tycker det är helt toppen! Tråkigt att den tycktes upp från början, men skönt att den ryker. Nu hoppas jag att alla blir inkluderade och välkomnade på Ikea, säger Beatrice.


LÄS MER: Ikea utreder propaganda i möbelkartongerna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.