Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beatrice Ask vill
döma fler till livstid

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Beatrice Ask.

STOCKHOLM. Justitieminister Beatrice Ask vill att fler döms till livstids fängelse för mord.

– Att ta livet av någon är den mest klandervärda handling man kan utföra, sa hon under pressträffen.

Vid en presskonferens presenterade ministern en promemoria med förslaget att "användningen av livstidsstraffet bör öka väsentligt och utgöra normalstraff i den bemärkelsen att det förutses dömas ut i en majoritet av fallen".

Enligt Beatrice Ask finns det ett behov från regeringens sida att markera hur allvarlig synen på mord bör vara. Enligt henne bör antalet utdömda livstidsstraff för mord öka väsentligt.

– Att ta livet av någon är den mest klandervärda handling man kan utföra och det finns ett behov av att markera hur allvarligt samhället ser på detta, säger Beatrice Ask.

"Skyddslös ställning"

2009 ändrades straffskalan för mord, och möjligheten att utdöma ett tidsbestämt straff mellan 10 och 18 år som alternativ till livstid. Sedan dess har antalet livstidsdomar minskat, enligt siffror som Beatrice Ask visade upp under pressträffen.

Livstidsstraff ska utgöra normalstraffet för den som mördat en närstående, eller där närstående till offret tvingas bevittna mordet. Samma sak ska gälla när mordet sker i offrets hem, när offret orsakats svårt lidande innan dödsögonblicket, när brottet planerats och i de fall där offret haft en särskilt skyddslös ställning.

"Har inte räknat"

Även vid mord som sker i samband med brott i vinningssyfte eller där gärningsmännen är i numerärt överläge ska livstid vara normalstraffet.

Hon har inte räknat på kostnader för kriminalvården, men påpekar under pressträffen att morden utgör en liten del av brotten i Sverige och att kostnaderna är värda att ta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.