Justitieminister, Beatrice Ask. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Justitieminister, Beatrice Ask. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Beatrice Ask kan tvingas avgå

Publicerad
Uppdaterad
Vänsterpartiet kräver att en sanningskommissionen tillsätts med anledning av uppgifterna om informella kontakter mellan regeringen och USA.
Enligt medieuppgifter på söndagen så ska svenska regeringstjänstemän ha avvisat krav från USA på ett avtal om informationsutbyte om terrorister, eftersom det skulle behöva behandlas i riksdagen. Det vore bättre att fortsätta med de nuvarande informella arrangemangen, uppges tjänstemännen ha sagt till amerikanerna.

"Olämpligt och eventuellt olagligt"

- Att regeringsföreträdare eller tjänstemän från regeringskansliet för denna typ av diskussioner med främmande makt är inte bara olämpligt utan eventuellt också olagligt, säger Vänsterpartisten Jens Holm, som i en interpellation till justitieminister Beatrice Ask kräver att en sanningskommission tillsätts.
Han vill nu att regeringen ser till att informera riksdagen om de kontakter som förekommit med USA när det gäller informationsutbyte om svenska medborgare.

Uppseendeväckande uppgifter

Ordförande i riksdagens justitieutskott, Morgan Johansson (S), tycker att uppgifterna är mycket uppseendeväckande.
- Justitieministern måste nu klargöra för det första vad som har pågått. Och för det andra måste hon klara ut om det ligger någon sanning i detta att regeringen försökt undanhålla riksdagen väsentlig information, säger han till TT.
Stämmer uppgifterna i de läckta dokumenten så kan det vara mycket allvarligt och brott mot grundlagen, enligt Morgan Johansson.
"Om vi lämnar uppgifter om svenska medborgare till främmande makt, så kan det i slutänden visa sig vara grundlagsstridigt, då är det en väldigt allvarlig sak, säger han. Det kan leda till krav på att Beatrice Ask ska avgå, framhåller", Morgan Johansson, S. Foto: Suvad Mrkonjic- Om vi lämnar uppgifter om svenska medborgare till främmande makt, så kan det i slutänden visa sig vara grundlagsstridigt, då är det en väldigt allvarlig sak, säger han.
Det kan leda till krav på att Beatrice Ask ska avgå, framhåller han.
- Skulle det visa sig vara så stort som det låter och visa sig vara grundlagsstridigt, så aktualiseras krav på avgång. Det är en så pass stor fråga, men där är vi inte än, vill jag säga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag