Justitieminister Beatrice Ask backar och gör en pudel efter sina uttalanden om att misstänkta sexköpare borde få grälla kuvert i posten. Foto: Fredrik Persson
Justitieminister Beatrice Ask backar och gör en pudel efter sina uttalanden om att misstänkta sexköpare borde få grälla kuvert i posten. Foto: Fredrik Persson

Beatrice Ask gör en pudel om sexköp

Publicerad
Uppdaterad
Justitieminister Beatrice Ask backar och gör en pudel efter sina uttalanden om att misstänkta sexköpare borde få grälla kuvert i posten.
- Jag ångrar att jag uttryckte mig så klumpigt, säger hon till TT.
Justitieminister Beatrice Ask backar och gör en pudel efter sina uttalanden om att misstänkta sexköpare borde få grälla kuvert i posten.
- Jag ångrar att jag uttryckte mig så klumpigt, säger hon till TT.
Ask uttalade sig på seminarium förra veckan och har fått hård kritik från många håll.
- Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta, sade hon bland annat.
- Det är lite grann att du får skämmas på torget, sade Ask vidare.

"Jag gör en pudel"

Kritiken mot Ask har stadigt vuxit i styrka och alltfler borgerliga företrädare har också stämt in i kritiken.
- På ett seminarium om ungdomar som prostituerar sig försökte jag diskutera risken för upptäckt som i sig är brottsförebyggande. Jag gav då ett exempel som blev konstigt. Jag anser inte att rättsväsende ska skicka kuvert med särskilda färger till vare sig misstänkta eller dömda och regeringen planerar inget sådant förslag, säger hon.
Ask ångrar sina uttalanden.
- Ja naturligtvis och javisst gör jag en pudel. Det var klumpigt uttryckt eftersom det kan och har missuppfattats. Det skymmer det viktiga, att vi måste fundera över hur ungdomar ska skyddas på nätet och i andra sammanhang där de riskerar att utnyttjas. Jag beklagar det.

"Har ett ansvar"

Ask säger att hon har en mycket bestämd uppfattning om att man är oskyldig till dess att man har bevisats om att man har begått ett brott och att den som är dömd och har avtjänat ett straff ska vara fri.
- Jag har inga som helst problem med den sortens grunduppfattningar och jag tycker det är bra att så många nu ställer upp för principerna som gäller rättssäkerheten. Men jag tycker att det är märkligt att så få nu diskuterar det egentliga problemet att vi har 15-16-åriga ungdomar som utnyttjas.
Hon slår fast att sexköpare inte ska behandlas annorlunda än andra som begått brott.
Men hon poängterar samtidigt att den allmänna inställningen till sexköp och att utnyttja väldigt unga har betydelse.
- Vi har ett ansvar som vuxna att ungdomar som mår dåligt inte hamnar i prostitution.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag