Beate Zschäpe döms till livstids fängelse för tio mord

Foto: RALPH KOEHLER/PROPICTURE / ACTION PRESS STELLA PICTURES
Foto: RALPH KOEHLER/PROPICTURE / ACTION PRESS STELLA PICTURES

Tyska Beate Zschäpe, 43, från den nazistiska terrorgruppen NSU döms till livstids fängelse för tio mord, skriver AFP.

Kvinnan hävdar att hon inte hade något med dåden att göra.

Beate Zschäpe är den enda överlevaren från den nazistiska terrorgruppen NSU, Nationalsozialistischer Untergrund. Mellan 2000 och 2007 mördade gruppen nio invandrare och en polis. Gruppen står också bakom två bombattentat och flera bankrån. 

Nu döms Beate Zschäpe till livstids fängelse, skriver nyhetsbyrån AFP. De andra två kärnmedlemmarna från NSU, Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos, tog livet av sig efter ett misslyckat bankrån år 2011. 

Det var i samband med det som polisen lyckades koppla de tidigare morden till terrorgruppen. Polisen misstänkte länge att morden var kopplade till kriminella invandrargäng, även offrens släktingar utreddes, skriver The Telegraph.

Nekar till anklagelserna

Rättegången mot Beate Zschäpe varade i fem år och var den största i Tyskland sedan målet mot vänsterextremistligan Baader-Meinhof. 

Zschäpe valde att i över två år inte kommentera anklagelserna som riktades mot henne, men har senare erkänt att hon var i medlem i terrorgruppen men hävdar att hon var ovetande om dåden. 

– Snälla döm inte mig i deras ställe för någonting jag aldrig ville göra och aldrig gjorde, sa hon under rättegången enligt The Telegraph. 

Ytterligare fyra personer dömdes till fängelse för att ha hjälpt terrororganisationen bland annat genom att förse dem med vapen.  


LÄS MER: Beate Zschäpe i rätten – åtalad för tio mord 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.