Bearbeta dina fördomar - låna en imam

Publicerad
Uppdaterad
Testa dina fördomar. Gå till biblioteket och låna en djurrättsaktivist, en homosexuell person, en imam, en dansk - eller varför inte en journalist?
Stadsbiblioteket i Malmö lånar ut livs levande böcker, personer ur några av de kategorier som oftast kringgärdas av allmänhetens fördomar. Om man inte nöjer sig med representanterna här ovan erbjuder stadsbiblioteket ett möte med en muslimsk kvinna, en romsk kvinna, en resande och en synskadad.

Återkommande

Idén med The Living Library kommer ursprungligen från Storbritannien och har med stor framgång redan testats av Blågårds bibliotek på Nörrebro i Köpenhamn. - Kan danskarna så kan vi. Och slår det hela väl ut även här i Malmö kan det bli en återkommande punkt i vår verksamhet, säger Ulla Brohed, bibliotekarie på stadsbiblioteket och en av de drivande bakom projektet. - Det kan bli spännande möten som kanske kan minska en del fördomar. Arrangemanget ordnas medvetet i anslutning till Malmöfestivalen som drar igång på fredag. Låntagarna får träffa "sin" person varpå de sätter sig över en kaffe och samtalar i en halvtimme eller så. Ulla Brohed: - Det har inte varit svårt att få tag i personer som ställer upp. Flera av dem hörde själva av sig sedan planerna presenterades första gången.

Jobbig tystnad

En av deltagarna är Kicki, i 50-årsåldern och lesbisk. - Jag vet inte vad folk kommer att fråga om men ska försöka svara så uttömmande och ärligt som möjligt. Trots de senaste årens allt öppnare attityd till homosexuella är Kickis erfarenhet att tystnaden dominerar. - Den är jobbig. Till och med när omgivningen börjar ana något så är det knäpp tyst. Det är också jobbigt när folk inte kan hantera ett ärligt och rättframt svar, säger hon.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag