BB Sophia. Foto: Magnus Hallgren / Dn / TtBB Sophia. Foto: Magnus Hallgren / Dn / Tt
BB Sophia. Foto: Magnus Hallgren / Dn / Tt
Prinsessan Sofia, här med Carl Philip, är hedersordförande för populära Sophiahemmet som öppnade BB Sophia. Foto: Pelle T Nilsson/Aop-IblPrinsessan Sofia, här med Carl Philip, är hedersordförande för populära Sophiahemmet som öppnade BB Sophia. Foto: Pelle T Nilsson/Aop-Ibl
Prinsessan Sofia, här med Carl Philip, är hedersordförande för populära Sophiahemmet som öppnade BB Sophia. Foto: Pelle T Nilsson/Aop-Ibl

BB Sophia avvecklas – ekonomiska problem

Publicerad

BB Sophia i Stockholm ska avvecklas.

Orsaken är att förlossningsavdelningen - som tillhör Sophiahemmet där prinsessan Sofia är hedersordförande - har svåra ekonomiska problem, skriver Dagens nyheter.

Det är knappt två år sedan populära Sophiahemmet - där prinsessan Sofia sedan 1 januari i år är hedersordförande - öppnade BB Sophia.

Men verksamheten har inte gått bra.

Förlossningsavdelningen har gått med sammanlagt 180 miljoner minus sedan start, uppger DN. Det har nu lett till att Praktikertjänst, som driver BB Sophia, säger upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting.

– Under de här första två åren har vi förlorat 180 miljoner kronor. Givet hur ersättningssystemet ser ut i dag så ser vi ingen möjlighet att få ekonomisk balans. Vi ser ingen annan väg ut än att säga upp avtalet med landstinget, säger Johan Fredriksson, vd för Praktikertjänst, till DN.

Avtal löper ut om sex månader

En av anledningarna till den dåliga ekonomin är att BB Sophia, som har en kapacitet för 4000 förlossningar om året, fortfarande inte är fullbelagt. Dessutom tillkommer hög hyra för lokaler samt stora investeringar för vårdutrustning.

– Patientsäkerheten går alltid först, och kliniken är därför utrustad för intensivvård, anestesi – och operation. På BB Sophia kan utrustningen samtidigt bara användas av vår förlossningsklinik, och därför blir kostnaden ganska hög, säger Johan Fredriksson.

BB Sophia har ett uppsägningsavtal på sex månader, alla föräldrar som valt att föda på BB Sophia kommer därmed att tas om hand tills avtalet löper ut.

En av förlossningsavdelningens potentiella förstföderskor skulle kunna bli Sophiahemmets nya hedersordförande prinsessan Sofia.

Hon och prins Carl Philip väntas få sitt första barn i april och BB Sophia är den förlossningsavdelning som ligger närmast Djurgården där prinsparet bor.

– Det är ingenting vi har en aning om och naturligtvis ingenting vi skulle prata om, sa Peter Seger, vd på Sophiahemmet, tidigare till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag