Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Höll manifestation utanför riksdagen

Med sig till Stockholm har protestanterna bebisdockan Gudrun Svea Ådalia, som fått sitt förnamn efter från Gudrun Schyman som engagerat sig i frågan. Foto: Hanna Jakobson

Anna Kinberg Batra var på plats och mötte representanter för BB-ockupationen.

Foto: Hanna Jakobson
När Gudrun (Svea Ådalia) mötte Gudrun (Schyman). Foto: Hanna Jakobson
Malin Bruce och Carina Hellström är två av representanterna för BB-ockupationen. På tisdagen var de på plats i Stockholm. Foto: Hanna Jakobson
Representanterna för BB-ockupationen i Sollefteå är kritiska mot att de inte får träffa statsministern. Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN

BB-ockupanterna firade 100 dagars kamp för svensk förlossningsvård med att träffa flera partiledare utanför riksdagen.

Men inte statsminister Stefan Löfven.

– Det är jättetråkigt att han som är högst ansvarig inte kan ta emot oss, säger Carina Hellström, en av ockupanterna.

– Det är nonchalant, säger Fi-ledaren Gudrun Schyman som stöttar kampen.

Ännu en gång håller representanter från BB-ockupationen i Sollefteå en manifestation utanför riksdagen. Under tisdagen träffar nio personer flera partiledare - bland andra M-ledaren Anna Kinberg Batra, Centerledaren Annie Lööf och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Planen var att träffa sjukvårdsminister Gabriel Wikström, S, för att överlämna de namnprotester man samlat in i protest mot stängningen av Sollefteå sjukhus.

– Som det ser ut hemma hos oss Sollefteå men också i hela Sverige, är det en vårdkris. Vi har patienter som har 20 mil enkel resa till sjukhuset. Vi har ingen akutkirurgi och ingen ortopedi, säger Malin Bruce, jobbar som vårdbiträde inom hemtjänsten studerar till undersköterska.

Ingen tid med Löfven

Tidigare i veckan kom beskedet om att sjukvårdsminister Gabriel Wikström sjukskrivit sig för utbrändhet. Enligt ockupanterna har nu också hans ställföreträdare, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, fått förhinder. Därför väljer demonstranterna att vänta med sin lista.

– Vi har erbjudit dem att träffa Annika Strandhäll som är tillförordnad sjukvårdsminister, däremot är hon inte på plats i Stockholm just i dag. Det vi kunde erbjuda i dag var att träffa ansvarig statssekreterare Agneta Karlsson. De har meddelat att de gärna lämnar över listorna när Gabriel Wikström är tillbaka och vi kommer att kontakta dem när han är åter och tillgänglig, säger Strandhälls pressekreterare Victor Harju.

För någon tid med statsministern har de inte fått, säger en av dem, Carina Hellström, som studerar till tandsköterska.

– Jag har försökt få Stefan Löfven att ge oss en minut så vi kan lämna listorna till honom. Men nej. Det är jättetråkigt att han som är högst ansvarig inte kan ta emot oss. Vi har bjudit in honom flera gånger till ockupationen men han har full almanacka. Men nu när vi är här borde han verkligen ta chansen, säger hon.

En av dem som mötte dockan Gudrun var hennes namne Gudrun Schyman. Foto: Hanna Jakobson

Debatten om BB satte fart efter höstens besked om att lägga ner BB i Sollefteå och i stället låta blivande mammor åka 20 mil till förlossning alternativt gå en kurs i hur man föder barn i bil.

Den första bilbebisen föddes i februari av Emma Andersson, som beskrev det som en mardröm att föda dottern utan byxor, barfota i minusgrader och snö med navelsträngen hängandes.

"Kvinnovården under all kritik"

Ockupationen av BB har under onsdagen pågått under 100 dagar. Protestanterna hoppas att rikspolitikerna ska sätta extra press på sina kolleger i landstinget.

– Framför allt kvinnovården i landet är under all kritik. När man hör mer och mer om kvinnor som föder i bilar eller blöder jättemycket och inte kan få hjälp, säger Hellström.

M-ledaren Anna Kinberg Batra var först på plats av partiledarna.

– Jag tror att många blev upprörda av blotta tanken på att när det gäller liv och död, då få höra, att det inte kommer funka och att man ska vara beredd på att föda barn i bilen. Det kommer jämt finnas enskilda dramatiska fall även i framtiden men sjukvårdens och välfärdens grunduppgift måste vara att finnas där när det behövs, säger hon.

Kinberg Batra pekar ut S i landstinget i Västernorrland som ansvariga för beslutet.

Det här är ju ett landstingsbeslut, vad kan du som rikspolitiker göra?

– Det ska finnas resurser till kommuner och landsting för att klara välfärden. Vi lägger ju mer pengar till kommuner och landsting än vad regeringen gör. Och pengarna till välfärden finns inte om vi inte klarar jobben, säger hon.

Också Fi-ledaren Gudrun Schyman dök upp i snöyran på Mynttorget på eftermiddagen för att träffa ockupanterna och bebisdockan Gudrun Svea Ådalia. Dockan har fått sitt förnamn efter just Schyman och reser runt i Sverige för att informera.

Schyman: "Kris inom hela BB-branschen"

Schyman och hennes parti vill förstatliga specialistsjukvården och lägga resten hos kommunerna. Regeringens tillskott på 500 miljoner kronor i vårbudgeten är enligt Fi-ledaren "inte mycket pengar". Hon är starkt kritisk mot den feministiska regeringens beslut att inte möta ockupanterna.

– Det är nonchalant. De gör missbedömningar. Det handlar om fem minuter och det kan de kosta på sig. De vet säkert att det här är väldigt angelägna frågor. De vet säkert också att det inte bara handlar om Sollefteå, som är en röst för väldigt många. Det är kris inom hela BB-branschen, säger hon.