Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

BB läggs ner: "Det är ett svek mot oss kvinnor"

Emmelie Larsson, Sandra Nolén Katarina Bylin har alla fött barn på Sollefteå sjukhus
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION
Maria Dahlberg har jobbat på mottagningen i 29 år
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

SOLLEFTEÅ. Förra gången drabbades hon av havandeskapsförgiftning och fick förlösas med akut kejsarsnitt.

Hur det blir den här gången vågar Sandra Nolén, 28 år och gravid i vecka 32, inte ens att tänka på.

- Ska jag stå där efter vägen i nån oplogad kurva i snörök och föda barn?

Expressen åkte till Sollefteå där man planerar kurser i om hur man föder barn i bil och ställde frågan till politikern som klubbade igenom beslutet: Hur kan man låta blivande mammor åka 20 mil för förlossning?

Två röda pluppar, två blå och två gröna. Whiteboardtavlan i korridoren på förlossningen vid Sollefteås sjukhus berättar att man denna onsdag har två gyn-patienter, två nyblivna mödrar och två kvinnor som ska föda, inskrivna.

En av dem är en asylsökande kvinna från Syrien, 34 år, hon kämpar med sitt värkarbete.

– Hon kommer att föda i kväll, säger Maria Dahlberg och förbereder armbandet av plast att knyta runt handleden.

I 29 år har det stora ljusa rummet, förlossningssal 3, på Sollefteås sjukhus, varit hennes arbetsplats. Hur många kvinnor hon har förlöst, vet hon inte, men det har varit en fantastisk arbetsplats och tid, konstaterar barnmorskan.

Maria Dahlberg (th) har jobbat i förlossningssalen i Sollefteå i 29 år
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Den 1 februari släcker Sollefteås BB ner, stängningen som är följden av ett sparbeting för specialistvården i Västernorrlands landsting, har orsakat ramaskri och rubriker som har nåt hela vägen över Atlanten.

Men framförallt har det drabbat och kommer att drabba länets kvinnor och blivande mödrar.


LÄS MER: KURS i BILFÖRLOSSNING NÄR BB STÄNGER


I en snötäckt villa i stadsdelen Remsle har Katarina Bylin, 29, Emmelie Larsson, 25 och Sandra Nolén, 28, träffats för att äta lunch tillsammans, hundar och ungar och kycklingsallad. De har alla tre fött barn på sjukhuset i Sollefteå, för de två sistnämnda är det inte länge kvar till det är nedkomst igen, Emmelie och Sandra är båda gravida i vecka 32.

Men var och hur de ska föda den här gången vill de helst inte tänka på, fast de måste. Det gäller att ha en plan.

Katarina, Emmelie och Sandra har alla fött barn på sjukhuset i Sollefteå
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

– Min förra förlossning blev inte som det var tänkt. Jag fick havandeskapsförgiftning och blev igångsatt. Det gick bra till en början men efter två dygn satte kroppen stopp. Samtidigt visade min son Valters värden på stress. Jag fick förlösas med akut kejsarsnitt, berättar Sandra Nolén.

Emmelie Larsson som har gett upp försöken på att få tvååriga sonen Axel att sova eftermiddag, berättar att hon knappt hann tänka när hon blev mamma första gången.

– Jag kände ingenting förrän jag var helt öppen, Axel var ute på en timme.

För Katarina Bylin gick det ännu fortare.

– När jag skulle föda Ellie var jag ganska orolig, som man är som förstföderska. Man vet inte hur det ska kännas, vad som ska hända, och när jag ringde in sa de "avvakta". När jag väl kom in födde jag på nitton minuter.

Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Nitton minuter. Det hade hon inte kommit de 18 kilometerna till Lökom på ens än gång.

Det är de två alternativen som ligger närmast nu när förlossningsavdelningen på orten stänger om två veckor, sjukhuset i Örnsköldsvik eller i Sundsvall, det är 12 mil till båda.

För de som bor i Ramsele eller Junsele handlar det om 20 mil.

Ska jag stå där efter vägen?

– Det är en jättestor rädsla, jag tänker mycket på resan, hur det ska gå. De säger att det är ovanligt att folk föder i bilen, men OM det händer, ska den personen behöva dö? Och hur ska man veta om det är igång eller inte? Man kör ju inte 20 mil för att kolla, säger Emmelie Larsson som flyttade från Kalix till Sollefteå för att kunna bo nära ett sjukhus.

FAKTA SOLLEFTEÅ

– Sollefteå kommun ligger i landskapet Ångermanland i Västernorrlands län och gränsar till kommunerna Kramfors, Härnösand, Timrå, Sundsvall, Ragunda, Strömsund, Dorotea, Åsele och Örnsköldsvik.

– Sollefteå har cirka 19 800 invånare (källa SCB Kommunfakta).

– Kända personer från Sollefteå: Emma Johansson, cyklist, Stefan Löfven, statsminister.

Hon påminner om att vägarna i inre Västernorrland inte är E4:an precis.

– Förra året var vägen till Örnsköldsvik avstängd på grund av halka. Vad händer om det händer nu?

– Ska jag stå där efter vägen i nån oplogad kurva i snörök med långtradare som kör alldeles för fort och föda barn? Fy, säger Sandra Nolén.

De tre kvinnorna ger inte mycket för politikernas ord om värnad kvinnovård.

– De säger att de inte kan ge säker vård på sjukhuset här, men är det säkrare att sätta oss i en bil på vägen med värkar? säger Emmelie.

– Det är ett svek mot oss kvinnor. Man funderar mycket på de här "feministiska politikerna". Var är de nu?

På sjukhuset i Sollefteå finns mängder av tackkort från nyblivna föräldrar
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

LÄS MER: Politisk majoritet: BB i Sollefteå stänger för gott


Beslutet om BB-nedläggningen i Sollefteå fattades med knapp majoritet i landstingsfullmäktige i slutet av oktober 2016. I sparbetinget ingår också en nedläggning av akut ortopedi och akutkirurgi vid sjukhuset. 39 ledamöter röstade för en nedläggning, 36 röstade emot och två av ledamöterna, Jonne Norlin från Kramfors och Siw Sachs från Nordingrå, båda socialdemokrater, avstod från att rösta.

Ewa Back (S), ordförande för landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i Västernorrland, lade en avgörande röst för nedläggningen.

Vi når henne på telefon i Sundsvall där hon verkar.

– Jag har en majoritet i fullmäktige bakom. Jag känner mig ganska lugn när jag ser vilka som röstade för, en gynekolog och en erfaren barnmorska. De tyckte att det var rätt ur ett patientsäkerhetsperspektiv, säger Ewa Back och förklarar:

– I grunden handlar det om det är lågt födelsetal i Sollefteå, en födsel per dygn i snitt. Det gör att det är svårigheter att bemanna på läkarsidan och det är en lång rad läkarkompetenser som måste finnas för att garantera säkerheten.

En per dygn är ändå en per dygn? Är inte varje kvinna viktig?

– Så är det ju. Men det har gjorts en riskanalys och den var enhällig. Den var avgörande i beslutet, säger ordföranden i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd och tillägger:

– Sollefteå är det sjukhus där vi har haft störst behov av stafettläkare. Och i ett läge där man måste se över sina resurser måste man se på andra alternativ.

Maria Dahlberg och Helena Karlström på förlossningsmottagningen
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Resurser. Men kan det bara handla om pengar? På BB-avdelningen i Sollefteå kan man inte tro det.

Vi är tillbaka på sjukhuset mittemot Hallstaberget. Barnmorskan Maria Dahlberg har fått förstärkning i sal 3 av kollegan Helena Karlström, man förbereder värkförstärkande dropp åt kvinnan från Syrien.

– Hon har gått över tiden, hon är 42+3, vi måste försöka få igång hennes förlossning nu. Det är en risk att vänta, säger Maria och berättar att hela bygden är påverkad av det senaste årets turbulens kring förlossningens vara eller icke vara.

– Den är en jätteoro och stress. Vi har kvinnor som ringer hit och ber om att få bli igångsatta innan det stänger. Det är ju inte bara BB som de har lagt ner. Man släcker lampa efter lampa.

– Det är som om man skulle säga till en stockholmsmamma att fara till Gävle och föda, och då går inte vägarna att jämföra. Det är bara skog, mörkt och ingen mobiltäckning.

Det är bristande sjukhuskunskap

Men framförallt har de svårt att köpa politikernas förklaring till nedläggningen.

– Det är lättare att acceptera en förändring om man förstår anledningen. Jag har inget emot specialiserade stora sjukhus men att föda barn måste gå utanför basvården, säger Maria Dahlberg.

– Hur mycket är det att spara på 15,7 miljoner egentligen? Man måste räkna med komplikationerna.

Helena Karlström håller med.

– Det tyder på bristande sjukhuskunskap när man har politiker som kör som ett mantra "Det som händer ofta ska man ha nära till, det som händer sällan kan man åka till". Det är ju precis tvärtom. Det akuta livshotande måste man ha nära till, en planerad operation eller en undersökning däremot, kan man resa till.

– Det här känns mer som prestige.

Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Den riskanalys som ligger som grund för fullmäktiges beslut är båda barnmorskorna mycket tveksamma till.

– Det säger sig självt att det är en risk att sätta sig i en bil och köra 15 mil när man är på väg att föda barn. Om navelsträngen hamnar runt halsen, om moderkakan lossnar?

Att det skulle ske en förlossning per dygn på sjukhuset måste också tas med modifikation, menar de. I december hade de åtta på två och ett halvt dygn.

– Jag tänkte "jisses, om vi hade stängt den första december, vad hade hänt då?" säger Maria och svarar på sin egen fråga.

Hur ska de ta sig igenom skogarna?

– Då hade kanske sex klarat sig, en hade fött i bilen, och en hade dött. När mamman som skulle föda kom till förlossningen rann det blod, moderkakan var totalt avlossad. Det var precis att man klarade med akutsnitt, bebisen var tagen men hann inte bli skadad.

Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Om de hade befunnit sig i en bil på väg till Örnsköldsvik?

– Barnet hade aldrig överlevt 10-12 mil. Aldrig, säger Maria och flaggar för en annan aspekt.

– Kommunen har tagit emot väldigt mycket flyktingar för att få pengar. Hur ska de ta sig igenom skogarna? De har inga bilar.

– Regeringen har gått ut och sagt att man satsar pengar på kvinnosjukvården men det gäller tydligen inte glesbygden.

Jag frågar vad som händer med deras jobb nu när avdelningen stänger, och Helena Karlström svarar att samtliga barnmorskor har blivit erbjudna jobb som sjuksköterskor, olika platser.

– Men jag läste inte till barnmorska för att bli sjuksköterska, säger hon.

Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Helena och Maria är också de två barnmorskor som kommer att hålla i den uppmärksammade ABF-kursen som skapat rubriker under veckan. En studiecirkel "så föder du barn i bil" som den lite slängigt beskrivits.

Maria Dahlberg berättar att hon dagen innan vi ses inte bara satt i telefonintervjuer med media från hela Norden, utan med Tyskland, Spanien, Portugal och Kanada.

– Det har varit helt galet. Nästan svårt att ta in. Men det är många som kan relatera till situationen, säger hon och berättar att de räknar med att kunna köra i gång kursen i början av februari.

– Pappor som jag har prata med och som har varit med om att föda i bilen har haft panik, då kan man tänka sig hur det är för mammorna. Vi vet inte exakt hur vi ska lägga upp kursen men det handlar framförallt om att kunna ge trygghet.

Vem ska vilja stanna nu?

I det snötäckta huset har kaffet puttrat klart.

Både Emmelie Larsson och Sandra Nolén funderar på att anmäla sig till studiecirkeln på ABF.

– Jag ska på besök i morgon på MVC och då ska jag höra mig för, säger Sandra och berättar att hennes sambo inte har körkort som är giltigt i Sverige och att hon därför blivit tvungen att ha en plan B.

– Min mamma bor i Sundsvall, jag tänker att jag ska försöka gissa på ett ungefär när det är dags och installera mig där en tid innan.

Emmelie har redan bestämt sig för att gå.

– Vad ska man ha med i bilen? Hur håller man bebisen varm? Om barnet har dragit i sig vätska eller om moderkakan släpper och man står där mitt på vägen, vad gör jag då?

– Jag känner att jag behöver alla råd jag kan få.

Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Avvecklingen av sjukhuset har skapat ett virrvarr i huvudet, säger de, alla tre. Inte bara för nu, men för framtiden.

Katarina Bylin som är född i Sollefteå, undrar om hon kan bo kvar.

– Att ha valt bort pulsen i Stockholm har varit ganska lätt. Jag trivs här, jag har min familj här, det är vackert och tryggt. Men om det inte finns en fungerande samhällservice, kanske man får tänka om. Vem vill flytta hit nu, vem ska vilja stanna? Samtidigt betalar vi de högsta skatterna i Sverige, 35-36 procent.

– De gör det inte lätt för oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.