Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Baylan hyllade munskydd – trots experternas kritik

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).Foto: Anders Wiklund/TT nyhetsbyrån

Munskydden som näringsminister Ibrahim Baylan, S, hyllade visade sig i verkligheten vara bristfälliga. 

Socialstyrelsen försökte länge undvika att teckna avtal med miljardbolaget Essity, kan Expressen avslöja.

Trots det köpte Socialstyrelsen in miljoner munskydd – en månad efter ministerns pressträff. 

I dag ligger nästan alla kvar i Socialstyrelsens lager. 

– Ministrar får inte gynna vissa företag över andra, säger professor Joakim Nergelius, expert på konstitutionell rätt.

Utåt lät det som en enastående affär som näringsminister Ibrahim Baylan, S, presenterade på en pressträff i Rosenbad den 8 april i år. 

Essity hade ställt om sin produktion och kunde nu leverera munskydd som via Socialstyrelsen skulle skickas vidare till den svenska vården, berättade ministern.

– De kommer kunna leverera två miljoner ansiktsmasker till den svenska vården som håller just den kvalitet som gör att Socialstyrelsen kommer kunna köpa upp dem, sa Baylan under pressträffen, där han flankerades av Essitys vd Magnus Groth och Pia Sandvik, vd för det statliga forskningsinstitutet Rise, som skulle testa munskydden.

Pia Sandvik, vd för forskningsinstitutet Rise, Essitys vd Magnus Groth och näringsminister Ibrahim Baylan (S) vid en pressträff den 8 april.Foto: Anders Wiklund/TT nyhetsbyrån
Ibrahim Baylan (S) och Magnus Groth, vd för hygien- och hälsobolaget Essity.Foto: Anders Wiklund/TT / ANDERS WIKLUND
Pia Sandvik, vd för forskningsinstitutet Rise.Foto: Anders Wiklund/TT nyhetsbyrån

Initiativet hyllades brett. 

”Essity rycker ut för sjukvården”, skrev Dagens industri i pappersupplagan den 9 april. Sveriges Radios Ekot rapporterade den 8 april att Essity ska leverera två miljoner masker till svenska sjukvården. Nyhetsbyrån Direkt – som skriver om och för finansmarknaden – rapporterade att Essity påbörjat produktionen av godkända kirurgmasker.

Och i en krönika med rubriken ”Andra vänder sig till Gud – vi ropar på staten” slog Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare, tillika kolumnist Lena Mellin fast att Ibrahim Baylan varit ”mäklare i uppgörelsen” mellan Socialstyrelsen, det statliga forskningsinstitutet Rise, och Essity. 

”Staten hade trätt in när marknaden inte klarade uppgiften”, skrev Mellin. 

Men verkligheten var en helt annan.

Fanns inget behov av Essitys munskydd

Expressen har gått igenom hundratals mejl som skickats till och från Socialstyrelsen, och kan nu avslöja att bilden som näringsministern tillsammans med bolaget Essity förmedlade inte stämde. 

Vid pressträffen i Rosenbad, regeringens eget högkvarter, sa Essitys vd Magnus Groth följande: 

”Vi kan börja leverera genom ett avtal som vi håller på att färdigställa med Socialstyrelsen.”

Men Socialstyrelsen hade inget behov av munskydd av sorten IIR, som Essity erbjöd. Behovet var redan uppfyllt via avtal mellan Socialstyrelsen och FMV:s leverantör, samt via Socialstyrelsen och Försvarsmaktens leverantör. 

I flera mejl skriver Socialstyrelsens inköpare att behovet av den här sortens munskydd är tveksamt:

”...vi har en del av dessa masker så att köpa på oss ytterligare är tveksamt”, skrev Erik Magnusson, senior rådgivare på Socialstyrelsen, till Anja Clausin på FMV den 18 april, tio dagar efter pressträffen.

”Vi är lite tveksamma till behovet” skriver han sedan fem dagar senare, den 23 april.

I flera mejl skriver Socialstyrelsens inköpare att behovet inte finns.

Den 24 april har Socialstyrelsen bestämt sig för att inte köpa in munskydd från Essity och hänvisar i stället bolaget till regionerna, där diskussionen förs. 

”Socialstyrelsen är väldigt tacksamma för er donation”, står det i ett mejl där FMV, som agerade inköpsstöd, och Socialstyrelsen funderade på vilka formuleringar de skulle skicka till Essity när de tackade nej till munskydden.

FMV, som hjälpte Socialstyrelsen med inköpen, skulle i samråd med Socialstyrelsen tacka nej till Essitys munskydd:

””FMV kommer inte att gå vidare med ett avtal i nuläget”, står det vidare i mejlet mellan FMV och Socialstyrelsen.

FMV uttryckte också tveksamhet till om munskydden var vad Socialstyrelsen behövde. Munskydden som Essity tillverkar bör enligt FMV inte användas på covid-19-patienter, enligt en mejlkonversation: ”Type IIR är inte godkänd för hantering av Covid-19-patienter, utan det är FFP-masker som gäller i nära omvårdnadssituationer”, skrev en inköpsansvarig på FMV till Socialstyrelsen.

 Vid tidpunkten för pressträffen, den 8 april, var Essitys munskydd inte färdigtestade och godkända av Rise. 

”De parallella mikrobiologiska odlingstesterna var ännu inte helt slutförda”, skriver Essitys presschef Karl Stoltz.

I dag är munskydden, Essitys vätskeavvisande skydd klass IIR, godkända. Men den sortens munskydd ska enligt Socialstyrelsen användas endast i kombination med visir. 

Klagomål på att munskydden inte höll måttet

När Essitys munskydd levererades kom flera klagomål på att skydden inte höll måttet. 

”Sedan har vi fått information från några regioner om att de inte upplever passformen som optimal m.m”, skrev Socialstyrelsens Erik Magnusson i ett mejl till Expressen.

Risken vid dålig passform är att maskerna inte skyddar på rätt sätt. 

Essity donerade en miljon munskydd till Socialstyrelsen, ”den första miljonen”, som Essitys vd kallade det på pressträffen med Ibrahim Baylan. Bolaget ville teckna ett avtal där de samtidigt skulle sälja in ytterligare två miljoner, men det ville inte Socialstyrelsen, enligt en mejlkonversation mellan Socialstyrelsen och FMV:

”Gåvan kan vi inte tacka nej till. Håller med om att separera denna från eventuellt köp av ytterligare masker”, skriver Erik Magnusson på Socialstyrelsen till FMV den 18 april. 

En månad efter pressträffen tecknade Socialstyrelsen trots allt avtal med Essity i maj. Omfattningen blev till slut tre miljoner munskydd. En miljon gratis och två miljoner som Socialstyrelsen betalade för, totalt 3,5 miljoner kronor.

Orsaken till att Socialstyrelsen trots allt genomförde köpet uppges vara att de ska ha ett lager ifall regionerna behöver den här sortens enklare munskydd:

”..vi hade flera liknande munskydd på väg så om regionerna själva genomfört inköp så bedömde vi behovet som tveksamt men eftersom regionerna inte vid tillfället kunde genomföra något samordnat inköp så beslutade vi att göra detta för att vid behov kunna fördela till regioner och kommuner”, skriver Socialstyrelsens Erik Magnusson till Expressen.

Miljoner munskydd ligger kvar i Socialstyrelsens lager.Foto: OLLE SPORRONG

Men behovet har varit ytterst sparsamt. 

Fram till den 11 september i år hade endast 13 procent (399 800 munskydd) begärts ut från Socialstyrelsens lager. 

Av gåvan på en miljon munskydd finns 600 000 kvar, samt de två miljoner munskydd som köptes in, totalt 2,6 miljoner munskydd.

Socialstyrelsens inköpsansvarige, Erik Magnusson, förnekar att de känt sig pressade av regeringen att ingå avtal med Essity. 

Nej vi har inte känt oss pressade att teckna avtal med Essity”, skriver han till Expressens reporter den 8 september.

Statsråd får inte gynna särskilda bolag

På pressträffen gav Ibrahim Baylan inte uttryckligen en order till Socialstyrelsen att köpa in Essitys munskydd. 

Regeringsformen, en grundlag, säger dock att regeringen måste vara opartisk i sitt agerande. Man ska ”beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet”, står det i grundlagen

Baylans agerande kan därför vara ett otillbörligt gynnande av ett kommersiellt bolag, enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet:

– Ministrar får inte ha kommersiella intressen, och inte heller gynna vissa företag över andra, säger Nergelius. 

Det är riksdagens konstitutionsutskott, KU, som ansvarar för att granska om en minister i sina uttalanden bryter mot regeringsformen. 

Baylan: Viktigt synliggöra möjligheter

Trots att Socialstyrelsen inte hade något behov av Essitys munskydd, hänvisar Ibrahim Baylans pressekreterare Sara Khatemi till vårens stora efterfrågan på skyddsutrustning: 

”Som du vet var det under våren en stor efterfrågan på skyddsutrustning till vården, inte bara i Sverige utan även globalt.”

Ibrahim Baylan väljer att inte svara på Expressens fråga om varför han höll en pressträff med Essity om munskydd som Socialstyrelsen inte hade något behov av.

”Frågor om Socialstyrelsens bedömningar måste ställas till myndigheten”, skriver Baylans pressekreterare Sara Khatemi. 

 

Under den senaste tiden har antalet konstaterade coronafall ökat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.