Ibrahim Bayland, Ulrica Messing och Sven-Erik Österberg.
Ibrahim Bayland, Ulrica Messing och Sven-Erik Österberg.

Baylan kan ta över - stödet växer inom partiet

Publicerad
Uppdaterad
Sven-Erik Österberg kan ena ett splittrat parti.
Ulrica Messing stod högt på önskelistan redan för fyra år sedan.
Och Ibrahim Baylan har fått ett växande stöd ute i flera distrikt.
Här är de hetaste kandidaterna till att ta över efter Mona Sahlin.
Spekulationerna om vem som tar över efter Sahlin på extrakongressen nästa år har redan börjat florera i partiet. En av de hetaste kandidaterna är Sven-Erik Österberg, som nu är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Han anses vara en kandidat som alla kan enas kring och är populär hos både facket, kommunpolitikerna, gräsrötterna, storstäderna, landsbygden samt höger- och vänterfalangen.


Stödet växer för Baylan

En annan som seglat upp de senaste dagarna är partisekreterare Ibrahim Baylan. Flera distrikt har fått upp ögonen för honom och stödet ute i landet har växt på kort tid.
Margot Wallström kan få jobbet om hon vill - men det vill hon inte. Thomas Bodström anses ha alldeles för dålig förankring i partiet och sägs inte heller vilja inta en sådan roll. I ett desperat läge där partiet vill ha en publikmagnet skulle han ändå kunna komma i fråga, men det anses orealistiskt i partiet.

Partiets önskelista

Exministern Ulrica Messing däremot skulle kunna lyftas fram. Hon var nummer två på partiets önskelista efter Margot Wallström innan Mona Sahlin valdes och borde därför kunna vara intressant även nu om hon är villig att lämna rollen som vd i maken och miljardären Torsten Janssons inredningsföretag.
Andra namn som finns med i spekulationerna är Thomas Östros, Håkan Juholt, Veronica Palm, Mikael Damberg, Pär Nuder, Anders Lago, Anders Sundström och Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag