Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Baudin: Ska utreda ”S-kuppen” i Botkyrka

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna kommer ”gå till botten” med den påstådda röstkuppen vid S-valet i Botkyrka – efter tips till partiet om gängkopplingar. 

Det uppger nu partisekreterare Tobias Baudin.

– Vi fick in ett namn i går, säger han till ”P1 Morgon”

Det var i helgen som S-toppen Ebba Östling, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, röstades bort av en majoritet av partimedlemmarna. 

Enligt medieuppgifter deltog flera personer med kopplingar till kriminella gäng på mötet och pekas ut att ligga bakom en ”röstkupp” där man värvat många nya medlemmar innan mötet. Uppgifter till Expressen pekar ut en 28-årig man i gängmiljön i Alby ut som en av de kriminella som hjälpt till att avsätta Ebba Östlin. 

Mannen är dömd för flera brott och har nära band till minst två tidigare anställda på ABF, varav en är aktiv inom en ny partiförening inom S i Botkyrka. 28-åringen har figurerat med personer som tillhör Vårbynätverket i Alby och som kopplas till narkotikahandel och våld.

Fått in ett namn

Socialdemokraterna i Botkyrka har hittills avfärdat uppgifterna om att gängkriminella har deltagit på mötet. Tobias Baudin (S) har också uppgett att det inte har funnits några sådana uppgifter. Senast i onsdags sa han att det inte fanns något att gå vidare på. 

Men på fredagen ger partisekreteraren ett nytt besked: 

– Vi fick in ett namn i går, vi kommer nu göra vad vi kan för att gå till botten med det. Om det är en gängkriminell som finns i vårt parti, oavsett var, så kan man inte vara medlem, säger han i en intervju med ”P1 Morgon”. 

Tobias Baudin säger samtidigt att allt tyder på att omröstningen gick till på ett demokratiskt sätt och att den bevakades utan att några oegentligheter upptäcktes.

– Det står ord mot ord. Det viktiga för mig är att mötena sker på ett demokratiskt sätt och där har jag ingen anledning att betvivla vårt partidistrikt som fanns på plats, säger han till radion. 

Dömd för narkotikabrott

28-åringen som pekas ut av olika källor till Expressen är gift med en före detta verksamhetsledare på Alby Fritidsgård. Kvinnan är syster till en tidigare anställd på ABF, som är aktiv inom Socialdemokraterna i Botkyrka och en av dem som startade den lokala partiföreningen ”Folkbildarna” i början på förra året.

28-åringen är operativ i den kriminella miljön i Alby. Han är dömd för narkotikabrott, olovlig körning och våldsamt motstånd. Han har jobbat på några av fritidsgårdarna och även hamnat i slagsmål med en av arbetsledarna där. 

ABF Botkyrka Salems ordförande Christina Zedell, även aktiv inom S, har tidigare sagt till Expressen att partiföreningen ”Folkbildarna” startades för att locka nya medlemmar i utsatta områden. Det rör sig om drygt 60 personer i föreningen, som enligt uppgifter består av drygt 20 nyvärvade medlemmar, resten är gamla partimedlemmar.

Flera oberoende källor med insyn i Socialdemokraterna i Botkyrka säger till Expressen att personer som startade ”Folkbildarna” mobiliserat kriminella för att hjälpa till att rösta bort Ebba Östlin, med anledning av en konflikt mellan S i Botkyrka och ABF.

Se även: S-toppen Ebba Östlin bortröstad i Botkyrka – liknas vid kupp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.