Funkofobi innebär fördomar om, särbehandling av och utestängande av personer med funktionsvariationer. Det är den verklighet som Naffi och Racheli Goldmans ettåriga dotter Batya tvingas leva i.
Nu berättar föräldrarna från Manchester, Storbritannien, om de avskyvärda kommentarer som riktas mot dottern som har ryggmärgsbråck, Pfeiffers syndrom och Antley-Bixlers syndrom.
Tillstånden är sällsynta och innebär att Batya föddes med missbildningar. Hon är också döv, blind och behöver hjälp för att kunna andas.
https://www.instagram.com/p/BriK0s9A-B4/Läkarna trodde inte att hon skulle överleva födseln i början av graviditeten – men Batya trotsade alla odds.
Hon skyndades till intensiven och drabbades av andningssvikt vid förlossningen. Hon överlevde.
– Hon hade ett större huvud än vanligt och hennes ögon stod ut. Vi såg direkt att hennes ryggrad inte var rak. Vi förstod att framtiden skulle vara svår för oss, säger pappan Naffi Goldman.
”Har krossat våra hjärtan”
Föräldrarnas kärlek till sin nyfödda dotter var däremot större än oron för de praktiska aspekterna. Vad de inte var beredda på var hatet utifrån när familjen la ut familjebilder på nätet.
Föräldrarna fick mordhot och Batya kallades, bland andra nedsättande termer, för ”monster”.
”Tror ni verkligen att det är rätt att hålla den här varelsen vid liv?”, skrev en person.
https://www.instagram.com/p/BrD7tk8gQmQ/– När vi såg kommentarerna på våra bilder blev vi förskräckta. Vi trodde inte att det fanns människor som gjorde sådant, säger Naffi.
– De har sagt att vi borde ha dödat henne. Sakerna de säger är hemska, det har krossat våra hjärtan.
I Sverige löper personer med funktionsvariationer större risk än normfungerande att utsättas för våld, övergrepp och hot. I en undersökning från organisationen DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder – uppgav hälften, 49 procent, att de utsatts för kränkningar fler än en gång om året.