Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elsparkcykel i brand i lägenhetshus

Stor insats efter explosionen.
Ett batteri inne i en lägenhet ska ha börjat brinna.Foto: Janne Åkesson / Swepix
Det finns ingen risk för spridning.Foto: Janne Åkesson / Swepix
Vid 23.37 på onsdagskvällen anlände räddningstjänsten.Foto: Janne Åkesson / Swepix
Larmet om branden kom in via polisen.Foto: Janne Åkesson / Swepix

Ett batteri till en av Vois elsparkcyklar har exploderat – och orsakat en brand i bolagets lokaler.

Nu ska händelsen utredas.

”Ett prototypbatteri fattade eld under laddning”, skriver Voi i ett mejl.

Räddningstjänsten anlände till branden kockan 23.37 på onsdagskvällen.

Larmet gällde ett batteri i en elsparkcykel som hade börjat brinna i en kontorsfastighet i Stadshagen i Stockholm. Branden orsakade kraftig rökutveckling, och räddningstjänsten var på plats med rökdykare.

Elsparkcykelbatteri exploderade

– Det är ett batteri till en elsparkcykel som har exploderat under laddning inne i Vois lokaler. Det orsakade en brand med kraftig rökutveckling, säger Kurt Jonsson vid Storstockholm brandförsvar.

Räddningstjänsten var på plats med två stationer och jobbade på platsen. Vid 00.30-tiden var branden släckt och eftersläckningsarbete pågick. 

Voi förvarar sina elsparkcyklar i den branddrabbade lokalen. Ytterligare ett företag, med lokaler på adressen, fick rökskador i samband med branden.

I nuläget är det oklart exakt varför batteriet började brinna.

– Det är inte första gången som ett elbatteri börjar brinna men det där får vi göra en utredning om, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl vid Storstockholm brandförsvar.

Så säger Voi om händelsen

Voi själva säger att det rörde sig om ”en mindre explosion”.

”Explosionen skedde till följd av att ett prototypbatteri fattade eld under laddning. Det rör sig alltså inte om ett batteri eller en elsparkcykel som används i vår nuvarande produktion eller i vår aktiva flotta”, skriver bolaget i ett mejl till Expressen.

Räddningstjänsten larmades omgående, och alla personer på plats evakuerades. En man som befann sig i närheten av batteriet när det exploderade undersöktes av ambulanspersonal men behövde inte föras till sjukhus.

Ingen annan skadades.

”För tidigt att dra slutsatser”

”Just nu är det för tidigt att dra några slutsatser kring händelseförloppet som orsakade incidenten. Vi har inlett en utredning som kommer att genomföras av Svenska Brandskyddsföreningen och oss själva. Vi samarbetar fullt ut med alla inblandade parter i utredningen”, skriver Voi i sitt mejl.

Samtidigt fortsätter bolagets elsparcykeltjänst som vanligt. Däremot håller kontoret stängt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.