Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Båtmigranterna väljer bort Sverige

En båt med migranter anländer på den italienska ön Lampedusa i går, måndag.
Foto: CECILIA FABIANO / AP TT NYHETSBYRÅN

Fler och fler migranter och flyktingar har nått den italienska ön Lampedusa. Europa varnas för en liknande flyktingkris som den 2015. Men få tros vara på väg till Sverige.

– Vi har ingenting som pekar på att de skulle vara på väg till Sverige. Tvärtom, man väljer bort oss, säger Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

Öppna båtar tungt lastade med flyktingar och migranter bildade förra veckan kö vid hamnen in till Lampedusa. Italiens sydligaste ö, mitt i Medelhavet, är en vanlig första anhalt för dem som kommer med båtar från Nordafrika. Under en enda dag förra veckan kom nästan 7 000 människor.

Nu rapporteras det att antalet asylansökningar i EU ligger nära nivåerna under flyktingkrisen 2015.

– Än så länge har ju ankomsten på den centrala Medelhavsrutten påverkat Sverige i väldigt liten utsträckning, säger Arvid Zheng Norin.

De största länderna vars flyktingar och migranter tar just den rutten, och passerar Lampedusa, är Guinea, Elfenbenskusten, Tunisien och Egypten. Tillsammans har Sverige fått in ungefär 150 asylansökningar hittills i år från dessa länder.

– Det är naturligtvis många som sökt asyl i Italien och en hel del dyker sedan upp i Frankrike. Men vi har ingenting som pekar på att de här personerna skulle vara på väg till Sverige. Tvärtom, man väljer bort oss.

Att flyktingar från Nordafrika väljer bort Sverige är inte något nytt, enligt Arvid Zheng Norin. Det är länder som Sverige aldrig haft särskilt många asylsökanden från.

– Det finns ju oftast kulturella och språkliga kopplingar till bland annat Frankrike. Så det är dit de brukar åka. Den stora skillnaden är att det kommer väldigt många fler ur den här gruppen nu än vad det har gjort tidigare år.

I år väntas det totala antalet asylansökningar i Sverige bli 14 000.

”Hög migration har grundlagt problem”

Justitieminister Gunnar Strömmer om våldet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.