Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Batman-mördaren skyldig till massakern

James Holmes riskerar att dömas till döden.
Foto: Rj Sangosti
Polisens bild på mördaren strax efter han greps.
Foto: All Over Press
Tom och Caren Teves son Alex dog i massakern när han räddade livet på sin flickvän Amanda Lindgren.
Foto: Shannon Stapleton

James Holmes, som sköt ihjäl 12 personer och skadade 70 personer är skyldig till massakern i Aurora. Det slog domstolen fast i natt.

Nu riskerar han dödsstraff.

Mördaren öppnade eld och slängde in en tårgasbomb vid premiärvisningen av Batman-filmen "Dark Knight Rises" i Colorado den 20 juli 2012. 12 personer dödades och 70 skadades. Mannen greps strax efter dådet på baksidan av biografen och strax därefter pekades gärningsmannen ut som den då 24-årige James Holmes.

Riskerar dödsstraff

Beskedet om att James Holmes är skyldig till dådet kom efter två dagars långa överläggningar i domstolen. Nu ska det också avgöras om Holmes får dödsstraff eller livstids fängelse utan chans till benådning

– Det är min övertygelse att i fallet med James Holmes så är döden det rättvisa, har klagaren George Brauchler tidigare sagt i rätten.

Trots att hans advokat framhävt att James Holmes var så psykisk sjuk vid tillfället för massakern kom domstolen fram till att mördaren inte var psykisk sjuk vid gärningen, utan att han planerat dådet i flera månader och var fullt medveten om vad han gjorde. Före massakern behandlades James Holmes för psykiska problem och under våren 2012 ska han ha köpt vapen och ammunition. Efter en misslyckad examen hoppade han av sina universitetsstudier och några veckor senare genomförde han skjutningen i biosalongen.

Långdragen rättsprocess

Domen kommer efter en långdragen rättsprocess, där den misstänkte och hans advokater flera gånger bett att förhör och rättegångar ska flyttas fram.

Holmes ska även ha sagts ha dålig hälsa och han lades in på sjukhus efter att han flera gånger försökt begå självmord.

Rättegången inleddes den 27 april och de 70 personer som skadades men överlevde skjutningen har vittnat om massakern.

Inom en månad ska James Holmes straff bestämmas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.