Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kapten gripen – 28 tros döda efter båtolyckan

Räddningspersonal står vid kajen efter att en båt sjunkit i Budapest på onsdagen.Foto: ZOLTAN MIHADAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Räddningsinsatsen pågår i intensivt regn.Foto: ZOLTAN MIHADAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Räddningsbåtar på floden Donau. Foto: LASZLO BALOGH / AP TT NYHETSBYRÅN

28 personer befaras ha omkommit när en turistbåt kantrade och sjönk på Donau i Ungerns huvudstad Budapest på onsdagskvällen.

Ungersk polis har nu inlett en förundersökning om brott och kaptenen på båten som olycksbåten kolliderade med är gripen, rapporterar NRK. 

– Båten sjönk inom några sekunder, säger polisen Adrian Pal enligt Al Jazeera.

Strax efter klockan nio på kvällen kolliderade två båtar på Donau nära det ungerska parlamentet. Bilder från övervakningskameror i området visar hur de stöter samman.

Den mindre båten, Hableany (ungerska för Sjöjungfrun), hade 35 personer ombord. 33 var turister och guider från Sydkorea guider och två var ungrare ur besättningen.

Under onsdagskvällen rådde svåra väderförhållanden i området, med ihållande regn. Det ska ha varit cirka 10–12 grader i vattnet. 

– Det var högt vattenstånd efter mycket regnande i maj, berättar Mats Larsson, Expressens korrespondent i Budapest.

Ungersk polis uppger att man har inlett en brottsutredning om olyckan. Båten som Sjöjungfrun kolliderade med var kryssningsfartyget Viking Sigyn. På torsdagskvällen meddelade polisen att Viking Sigyns ukrainske kapten har gripits. Det rapporterar AP.

Sju bekräftade döda

Hittills har 14 personer dragits upp ur vattnet. Sju personer har bekräftats döda. De som räddats var nedkylda.

De övriga 21 ombordvarande saknas fortfarande. Bland dem finns ett sexårigt barn. På söndagskvällen fanns inte längre något hopp om att hitta fler överlevande.

– Som en talesperson för ambulansen vill jag inte säga att det inte finns något hopp, men jag skulle snarare säga att det är minimal chans att hitta några fler överlevande, säger Pal Gyorfi till statsstyrd tv, som Reuters citerar.

En stor räddningsinsats pågick under natten, med ambulanser, brandkår, polis och båtar. Vraket har hittats.

Donau är ett populärt turistmål, men floden har starka strömmar och några av de få överlevande ska ha räddats mer än en kilometer längre ner rapporterar ATV.

Räddningspersonal på plats.Foto: PETER LAKATOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Räddningsbåt letar efter skadade.Foto: PETER LAKATOS / AP TT NYHETSBYRÅN
En båt söker efter skadade efter att båten sjönk. Foto: ZSOLT SZIGETVARY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Google maps

Inga svenskar ombord

Nästan alla de omkomna är från Sydkorea, bekräftar landets utrikesdepartement. Ambassadpersonal har hjälpt till i räddningsinsatsen, enligt AFP.

Sjöjungfrun har två våningar och kan ta 60 passagerare. 

Vid kollisionen bar inga passagerare flytvästar, något som enligt AP inte heller är standard för turistbåtar som trafikerar Donau.

Enligt det svenska utrikesdepartementet finns det inga uppgifter om att några svenskar ska ha varit ombord.