Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bästa kompisen stod modell för Madicken

MADICKEN UPPVAKTAS. Anne-Marie Ingeström fyllde 17 i augusti 1924 och Astrid, till höger, och väninnor klädde sig som kavaljerer och uppvaktade. Lilla bilden: Verklighetens Madicken, Astrids bästis, med sin lillasyster Eva 1921. Foto: Privat
Sagofigurerna fanns på riktigt.
De kom nämligen från hennes egen barndom.
Madicken fanns i verkligheten. Men det avslöjade inte Astrid Lindgren förrän efter hennes död 1991 – precis som hon lovat.
Anne-Marie Ingeström (gift Fries) var Astrids bästa vän i nästan 80 år.
– Det var en överenskommelse de hade: det kunde finnas risk att mammas väninna skulle utsättas för uppmärksamhet, och det ville hon inte, säger Karin Nyman.
Ett foto i Astrids privata album visar Anne-Marie då hon fyller 17 år hemma i Vimmerby och uppvaktas av tjejkompisarna utklädda till kavaljerer.
– Jag har alltid vetat vem som var förbilden till Madicken, men jag tänkte inte så mycket på det. För mig var hon mammas väninna, säger Karin Nyman.
När flickorna var sju år bygger Madickens pappa Vimmerbys flottaste villa i närheten av Näs, där Astrid bor. Villan kom att bli sagans Junibacken. Astrid och Anne-Marie leker glada barnlekar: de är indianer och vita, blandar sitt blod och svär en ed som de citerar ända upp i ålderdomen: ”Aldrig ljuga, aldrig svika, aldrig bedraga”.

Anne-Marie följer Astrid till Stockholm. På 1930-talet är båda småbarnsföräldrar i Vasastan. Under kriget jobbade de ihop på brevcensuren. Då de blir äldre träffas de på Dalagatan, pratar en stund och vilar i var sin säng. Nu är båda begravda intill sina föräldrar på Vimmerby kyrkogård.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!