"Han kommer ju knappast att bli kung någon gång", konstaterar Herman Lindqvist. Foto: Cornelia Nordström"Han kommer ju knappast att bli kung någon gång", konstaterar Herman Lindqvist. Foto: Cornelia Nordström
"Han kommer ju knappast att bli kung någon gång", konstaterar Herman Lindqvist. Foto: Cornelia Nordström
Första bilden på prins Oscar Karl Olof tillsammans med storasyster Estelle, mamma kronprinsessan Victoria och pappa prins Daniel. Foto: PrivatFörsta bilden på prins Oscar Karl Olof tillsammans med storasyster Estelle, mamma kronprinsessan Victoria och pappa prins Daniel. Foto: Privat
Första bilden på prins Oscar Karl Olof tillsammans med storasyster Estelle, mamma kronprinsessan Victoria och pappa prins Daniel.  Foto: Privat

"Bäst att Oscar skaffar sig en rejäl utbildning"

Publicerad

Historikern Herman Lindqvist är nöjd med prinsens nya namn.

– Det var namn som jag själv hade gissat på, säger han.

Herman Lindqvist tycker också att prins Oscar gör bäst i att planera framåt.

– Det är nog bäst att Oscar skaffar sig en rejäl utbildning och siktar på ett trevligt yrke utanför slottet, skriver han i en krönika på SVT Opinion.

Historikern och författaren Herman Lindqvist skriver på SVT Opinion om den nya prinsens namn.

När Expressen talar med honom säger han:

– Jag tyckte det var utmärkta namn. Det var kungliga och bra namn. Dessutom är det ett modernt namn. Så det är både gammalt och nytt. Det följer traditionen för en prins av Sverige.

Gamla, kungliga namn

Han hade själv gissat att de skulle komma att välja just namnet Oscar. Ett annat namn han hade gissat på var Gustaf.

– Det är ännu äldre, säger han.

I sin krönika i SVT ger han också lite bakgrund. Herman Lindqvist berättar att det funnits sexton kungar som hetat Carl/Karl och även namnet Olof har en lång, kunglig historia. Två svenska kungar har haft Oscar som tilltalsnamn.

– Det har en lång tradition i historien, ända sedan den första Bernadotte-kungen. Så det är ju ett jättebra namn, och många prinsar har hetat Oscar, säger Herman Lindqvist till Expressen.

Sveriges monarki inte självklar

Herman Lindqvist resonerar också kring den svenska monarkin i sin krönika. Han menar att det inte är självklart att den svenska monarkin kommer att leva kvar så länge till.

– Det finns inget kortsiktigt hot, det finns det inte. Men majoriteten av riksdagsmännen är ju för ett republikanskt statsskick. Men ingen är emot kungafamiljen personligen. Men det politiska läget är sådant att ingen kommer att ta upp det inom en överskådlig framtid, eller inom en generation, säger Herman Lindqvist.

Men samtidigt är själva kungafamiljen fortfarande stor.

– Den har aldrig varit så stabil som den är i dag, för det har aldrig varit så många tronarvingar, någonsin i historien, säger Herman Lindqvist.

I krönikan skriver han också så här: "Så det är nog bäst att Oscar skaffar sig en rejäl utbildning och siktar på ett trevligt yrke utanför slottet."

– Han kommer ju knappast att bli kung någon gång, säger Herman Lindqvist när han kommenterar det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag