Bärplockare trängs i huset – myndigheterna kommer inte åt ägarna

Olga Laba har sagt upp sig från jobbet som banktjänsteman. På två dagar kan hon tjäna in motsvarande sin ukrainska banklön
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen
I garaget vägs bärskörden in innan den körs till Riga. Natasha förbereder för att få sin andel vägd.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen
Blåbärsutrustningen.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

ÄLVROS/KHMELNYTSKY. I ett år har tjänstemän och politiker försökt stänga verksamheten i det gula huset i Älvros.

Där inne sover 35 ukrainska och vitryska säsongsarbetare i militärsängar. De har inga planer på att ge upp det de kallar "Sweet Sverige".

När Olga och Maxim Laba flyttar in har de Härjedalens blickar på sig.

Det gula huset är ökänt i trakten.

Kommunens miljöinspektörer har varit där och lämnat handskrivna lappar på engelska där de vädjat om att någon ansvarig ska höra av sig. Jämtlands räddningstjänst behövde ta med sig polis för att bli insläppta och inspektera lokalerna.

Första gången vi är på väg för att besöka Olga och Maxim hamnar vi i samspråk med en polispatrull som kontrollerar trafiken. De reagerar på att vi ska mot Älvros och frågar direkt om det är för "det gula huset uppe i backen".

En plats samtliga tjänstemän i Härjedalen verkar ha koll på.

Det gula huset var en gång en byskola. Lettiska affärsmän köpte det billigt.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

Vid första anblicken är Khmelnytsky en välmående stad. Först när solen går ner upptäcker du att det saknas gatubelysning.

Hotellstäderskorna räknar kuddar och handdukar innan gästerna – alla betraktas som potentiella tjuvar – får lov att lämna rummen. Inflyttade västeuropeiska företag anställer kvalificerade lokala försäkringshandläggare. Du hittar dem sedan på de där oupplysta vägarna – extraknäckande som budbilsförare nattetid för att dryga ut kontorslönen på 150 euro.

– Om du jobbar privat är det bättre, säger Olga Laba.

Olga Laba sover i kontorsrummet inne i sovcentralen. Här förvaras pengarna som tjänas på uthyrningen av sängplatser.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

Hon är tjänsteman i en statlig bank och bor lite utanför stan tillsammans med sin man Maxim och deras dotter Katya. Maxim är godisförsäljare. Eller, egentligen säljer han det mesta som går att sälja. Han lagar också datorer när han har tid över. Sammantaget tjänar han ungefär som en statligt anställd banktjänsteman.

– Ett tag fanns Swedbank, men de gick i konkurs (Swedbank sålde sin ukrainska verksamhet 2013 efter att ha gjort mycket stora förluster, Expressens anmärkning). Där kunde kolleger till mig tjäna nästan 300 euro, säger Olga.

Det är här i Khmelnytsky som Maxim blir kontaktad av några lettiska affärsmän. De äger flera hus i norra Sverige – i Älvros, Ragunda och Åmsele. Nu vill de att godisförsäljaren Maxim från Khmelnytsky rekryterar personal som kan arbeta med bärplockning och vara inkvarterade i ett av husen.

På spisen i det gula köket kokas soppa, bland annat på svamp som hittas i området.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON/Expressen

Maxim har lärt känna affärsmännen under en period som byggjobbare i Stockholm där många av cheferna på olika byggen var letter. Arbetet i Stockholm var hårt även om han gillade lönen på 80 kronor i timmen.

Olga kan själv tänka sig att plocka bär.

– Det är bara ett fysiskt jobb. Det tär inte psykiskt. På banken har jag också ett ansvar och gör två till tre personers arbete.

Olga använder GPS för att hitta rätt sorts terräng att upptäcka bären i. Hon vet inte på förhand var de kan växa.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

Olga beslutar att säga upp sig från banken och låta dottern bo hos mormor och morfar ett tag.

Maxim loggar in på VK, en ryskspråkig motsvarighet till Facebook, och skapar sidan "Sweet Sverige".

Stämningen är varm i det gula huset. Barndomsvännerna Max och Sergiy röker i våningssängarna när klockan passerar midnatt. Max varvar gräs med en e-cigarett han alltid förvarar nära kroppen. Sergiy, som tävlar i kickboxning, vägrar tvärtom röra tobak och alkohol.

– Jag är idrottsman, jag rör inte sådant som förstör kroppen.

Barndomsvännerna Max och Sergiey är missnöjda med årets skörd och tycker att de inte tjänar lika mycket som planerat.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

I huset går Sergiy oftast runt i en sportjacka det står UKRAINE på. Som bäst har han vunnit silvermedalj i ett nationellt mästerskap. Blir bärsäsongen bra i år kan han lägga tid på att fortsätta träna sin dotter i samma sport när han kommer hem igen.

Oksana, Dima och Sergiey i det gula husets storkök innan de går och lägger sig.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON/Expressen

"Jag jobbade 350 timmar i månaden"

I köket sitter Dima som äter hela literpaket med glass efter arbetsdagarna. Han kommer från en vitrysk småstad och har tidigare bott i Prag där han spenderat all vaken tid i produktion av porslinstallrikar.

– Jag jobbade 350 timmar i månaden, men Tjeckien är så dyrt att leva i att jag bara kunde skicka hem 100 euro, säger han.

Inköparen Wislaw har satt upp skyltar på ryska.
Foto: Anna-karin Nilsson/Expressen

Här i Härjedalen arbetar han i team med smyckesmeden Olga från Minsk som varje morgon går upp halv sex för att hinna plocka så mycket bär som möjligt innan hon åker i timmar till närmsta Western Union-ombud för att skicka hem pengarna.

Knappt 40 arbetare bor i huset när vi hälsar på och sover över. De är mellan 20 och 30 år. Sju av dem är här för andra året i rad. Relativt många, kanske en tredjedel, är kvinnor. Men blåbärsäsongen är sådär.

– Det växer dåligt i hela Europa, säger Maxim. Men vi har höjt priset i stället. Efterfrågan går upp. Nu får varje plockare 16 kronor per kilo.

Och några plockare går det trots allt riktigt bra för. 21-årige Vitaliy som väger in sina bär sist av alla, har fått ihop 109 kilo. 190 euro får han i handen.

21-åriga Vitaly är yngst i huset och tjänar också bäst. Maxim ger honom 190 euro efter att ha vägt in hans 109 kilo blåbär i garaget.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

På sidan "Sweet Sverige" beskrivs hur de mest framgångsrika bärplockarna har kunnat tjäna 8 000 euro (knappt 80 000 kronor) under en enda säsong.

Sedan i juni i år kan ukrainska medborgare resa visumfritt till EU-länder. Men bara som turister. Därför passar säsongsarbete i naturen så bra. Att plocka och sälja bär räknas inte som arbete utan som försäljning.

Arbetarnas bilar köps i Polen och säljs i samma land när säsongen är slut. Mycket tid läggs på att försöka reparera delar när bilarna krånglar.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

De som väljer att följa med på "Sweet Sveriges" upplägg bildar grupper om tre eller fyra personer, sedan gemensamt åka till Polen för att köpa en billig bil och lasta på billig mat från polska butiker.

– Polen har samma prisläge som Ukraina men människorna där tjänar fem gånger så mycket, säger Maxim.

När säsongen är över åker de samma väg tillbaka. I Polen stannar de till och säljer bilen.

Ett rum i det gula huset skiljer sig från de andra: kontoret, där Maxim och Olga bor. De har finare sängar än arbetarna och eget badrum, och i ett hörn står ett stort grått kassaskåp.

När den lettiska företagaren och hans kompanjoner i bolaget besöker huset flyttar Maxim och Olga ut och cheferna övernattar själva på kontoret. Då fyller de också kassaskåpet med nya kontanter. Maxim använder dem sedan till att betala arbetarna varje kväll när de väger in sina bär. Med jämna mellanrum skickar affärsmännen som äger huset mindre lastbilar till Älvros som hämtar upp bären från husets garage. Bärlasten kör de till Riga där de enligt Maxim används i hälsokostindustrin.

Ett spökföretag vars företrädare aldrig går att få tag på

I övriga rum står fyra våningssängar uppradade. Sängarna är köpta på militära överskottslager. 50 kronor per säng och natt samlar Maxim in från alla arbetare. Det har hänt att besökare som inte jobbar med gruppen använder sängplatserna som ett billigare vandrarhem.

Sängplatserna hyrs ut för 50 kronor per person och natt.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

Det är just detta – att det gula huset i Älvros används som ett slags sovcentral – som de lokala myndigheterna reagerat mot. Jämtlands räddningstjänst har konstaterat att vid en brand bland de nästan sjuttio uppradade militärsängarna i sovsalarna kommer människor ha mycket svårt att hinna ta sig ut.

Regelverket är tydligt men förbudet har visat sig vara svårt att omsätta i praktisk handling.

– Vi skickade ut beslutet om förbud efter att ägarna har fått chans att yttra sig. Det beslutet har inte mottagits av någon. Därför har förbudet inte verkställts. Vi har begärt delgivning av polis. Polisen har heller inte lyckats än så länge, säger brandinspektör Maja Norling.

Våningssängarna är köpta på utförsäljningar av militärutrustning och radas upp bredvid varandra.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Husets ägare betraktas av myndigheternas tjänstemän som något av ett spökföretag vars företrädare aldrig går att få tag på.

Av räddningstjänstens förbud från 2016 märks ingenting när Maxim visar runt. Han säger sig inte känna till det i detalj.

– De var här en gång förra året och bad oss fixa ett rör så då gjorde vi det.

Han säger att han försöker att lära sig mer om vilka regler som gäller i Sverige.

– Behöver vi ha tillstånd för att fiska? Vi har fiskespön och brukar försöka fixa gädda men en gång kom någon fram och var arg för det. Vi tänkte ringa och köpa en svensk bil, vad är vi skyldiga att fixa för papper med det? Måste jag berätta för säljaren att jag är från Ukraina? Är det olagligt om vi inte har försäkring?

Olga, Sergiey och Dima har lagat vareniki på några av bären.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON/Expressen

2 augusti i år besökte en handläggare från kommunen huset men mannen som öppnar – det kan ha varit Maxim, men han säger sig inte minnas mötet – säger enligt tjänstemannen att de bara bor tillfälligt i huset och att han inte vet något om vem som äger det.

Räddningstjänsten tar samma månadsskifte upp ärendet igen.

– Vi har nu fått kännedom att det pågår verksamhet där igen, så vi har för avsikt att snarast möjligt träffa polisen och kommunen för att kunna gå vidare i ärendet och diskutera nästa steg, säger brandinspektör Maja Norling.

17 augusti tas frågan om sovcentralen i Älvros upp i Härjedalens bygg- och miljönämnd. Nämnden beslutar att utdöma böter till husägaren för att olovligt ha förvandlat det till en hotelliknande verksamhet. Tills företaget betalat sina böter ska ingen ha rätt att sova i huset.

Men i Älvros märks ingen skillnad.

– Min uppfattning är att våra tjänstemän har varit kreativa och provat alla möjligheter de har i detta ärende, säger Thomas Wiklund (M) som är ordförande i miljö- och byggnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Smyckesmeden Olga från Minsk vill helst in i sin egentliga bransch i Sverige. Hon ber om en redogörelse över skandinaviska juvelerare och hur de arbetar.

Under tiden tjänar hon pengar i bärskogen. Teamen använder GPS på mobilen för att leta efter terräng utan så mycket träd. Det som ser ut som kalhyggen på kartan brukar ge resultat.

Varje kalhygge hittas genom att kolla på en karta över var det inte växer så mycket träd.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

Hon har valt att börja dagarna tidigt, är ofta i gång vid fem. När arbetarna med senare dygnsrytm börjar komma hem igen efter avslutat dagsverke, och doften av mögel och marijuana åter sprider sig i huset, är hon redan på väg att somna.

Olga vill hitta ett stadigare arbete här, inte flytta hit permanent, men kunna arbeta längre perioder. Hon har koll på reglerna kring arbetstillstånd.

– Men hur ska jag hitta en arbetsgivare utan språket?

– Det bästa är att hitta en svensk chef, men de flesta jag känner anställs av ryssar eller letter här, svarar Maxim och fortsätter:

– Det finns också några ukrainare som söker asyl. De vet att de inte kommer få det, även om vi har krig i delar av landet, men de söker för att det tar så lång tid att handlägga. Under tiden hinner vi bo här och arbeta.

Jag förstår inte hur människor i Älvros försörjer sig?

Trots att Maxim är en sorts mellanchef eller mellanhand i det gula huset letar han och hans fru Olga fortfarande bättre jobbmöjligheter till sig själva. Olga säger att hon mest tänker på pengar medan hon plockar.

– Jag hoppas att årets skörd kommer räcka till en bil.

Hon är mån om att de som bor i huset ska passa in i området och har sett till att skaffa en svensk flagga eftersom hon sett andra hus ha det.

– Jag älskar ert land. När vi åker genom Polen är ingen glad att se oss, men när vi korsat havet börjar folk att le. De säger till och med hej på Ica. Det skulle ingen göra i Ukraina. Men jag förstår inte hur människor i Älvros försörjer sig? Ibland ser vi enskilda hus mitt i skogen. Vad jobbar de med?


LÄS MER AV JOHANNA KARLSSON:


Ioana och Daniels brottsturné genom Sverige – stal kontokort på 40 orter

 

27-åriga Laura bodde i misär på bondgården


Arbetsplatsfusket utbrett i svenska skuggsamhället

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.