Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bärplockare blev trakasserade - larm om stenkastning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Oroliga bärplockare i ett tillfälligt läger i Mehedeby i Norduppland slog natten till torsdagen larm om att de blev trakasserade- personer som bor i trakten har kastat glåpord och sten på dem.

– Det är mycket allvarligt, det här kan få eskalerande effekt, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Polisen bekräftar att det har inträffat stekkastning, men det har inte varit något handgemäng och ingen ska ha skadats. Kring 200–400 bärplockare, till största delen bulgarer, befinner sig i lägret.

– Larmet kom till os mellan klockan två och tre i natt. Flera av bärplockarna kände sig hotade och kontaktade oss. Vi misstänker att lokala bilburna ungdomar från trakten ligger bakom, men vi har inte lyckats identifiera dem, säger Christer Nordström.

När polisen kom till lägret var bilarna borta.

– När vi kom var ingen kvar. Och språkförbistring gjorde att det var svårt att få reda på exakt vad som hänt. Det finns uppgifter om att någon blivit träffad av en sten, men vi hittade ingen skadad.

Kan bli värre

Polisen fruktar att händelsen kommer att eskalera och manar allmänheten att ta det lugnt.

– Vi har vädjat till allmänheten, sådan här vill vi inte ska förekomma, då kan det eskalera. Men man ska också ha respekt för att de boende här upplever situationen som jobbig, det är många okända som rör sig i området. Men nu måste man samverka för att allt ska fungera, säger Christer Nordström.

Yvette Axelsson är kommunchef för Tierps kommun.

– Jag har inga kommentarer, stämningen har varit upprörd, de som bor här har varit oroliga över sin säkerhet, men jag vet inte hur det är nu. När jag besökte lägret i dag var det väldigt lugnt, säger Yvette Axelsson.

Markägarna

Stora Enso, som förvaltar skogen i området, har gett bärplockarna i Mehedeby tillstånd att sätta upp två läger.

– De fick tillstånd i början eftersom de var så utspridda, säger Lars Berglund på Stora Enso, enligt TT.

Efter den senaste tidens oroligheter har företaget dock kontaktat kronofogden för att diskutera vilka möjligheter som finns till avhysning.

Oron i samhället är stor, och kommunen höll senast i tisdags ett informationsmöte för byborna, tillsammans med polisen, Stora Enso och markägarna.

– Det här börjar bli obehagligt. I morgon ska vi ha ett möte med polisen och kommunen angående situationen, så efter det får vi se vad som händer, säger Lars Berglund till Expressen.se.

Fler bärplockare i år

Migrationsverket har fram till den 13 juli beviljat 5 556 personer tillstånd att komma till Sverige för att plocka bär, att jämföra med de 2 673 som beviljades under förra året. De flesta är thailändare. De plockare som kommer från EU-länder kan resa fritt, och behöver därför inte söka arbetstillstånd, skriver TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.