Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnvagnsprotest i Lviv – för krigets yngsta offer

Foto: MYKOLA TYS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MYKOLA TYS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MYKOLA TYS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Torget framför stadshuset i Lviv är fyllt med tomma barnvagnar – för att uppmärksamma de barn som har dött i kriget, rapporterar ukrainska Pravda.

Samtidigt uppmanas människor att publicera bilden med hashtaggen #closethesky – en påtryckning till andra länder att stänga luftrummet. 

I en protest mot Rysslands invasion av Ukraina under namnet ”Krigets pris”, har 109 barnvagnar placerats ut i centrala Lviv under fredagen. 

”Tomma barnvagnar på Marknadstorget i dag är symboler för livet för de änglar som nu skyddar himlen över Ukraina”, skriver Lvivs borgmästare Andriy Sadovy på Facebook enligt ukrainska Pravda. 

Kampanjen har organiserats av lokala aktivister och myndigheter. Förutom en protest mot Ryssland, är det också en uppmaning till andra länders regeringar att upprätta ett flygförbud över Ukraina och därmed stänga luftrummet. Något som president Volodymyr Zelenskyj vid upprepade tillfällen önskat från Natoländerna och speciellt USA:s president Joe Biden.

Under hashtaggen #closethesky uppmanar borgmästaren världen att ”skydda ukrainska barn och den ukrainska himlen”. 

Nato har klargjort att man inte kommer att upprätta någon flygförbudszon. Detta eftersom man inte vill sända styrkor till Ukraina, varken mark- eller luftbaserade sådana. I praktiken skulle just stridsflyg krävas för att upprätthålla flygförbudszonen.

Dödssiffran ännu oklar

Hur många barn som dödats i kriget är okänt. Enligt FN:s människorättsorgan OHCHT har 58 barn dött under kriget, av 726 civila personer. Men enligt FN är den verkliga siffran sannolikt betydligt högre, inte minst eftersom det varit svårt att bekräfta antalet döda i städer som Mariupul och Izium.

Att just 109 barnvagnar ställdes upp på torget beror på att så många barn uppges ha dödats, enligt ukrainska myndighetsuppgifter som inte bekräftats av någon oberoende part.

Se även:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.