Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf om graviditeten: ”Känsla av utsatthet”

Barnvagnsmarschen är en demonstration som hålls varje år till stöd för gravida kvinnor världen över.

Marschen arrangeras av RFSU för att sätta fokus på mödradödlighet och gravida kvinnors rättigheter.

Samtidigt passar Annie Lööf på att dela med sig av sårbarheten hon kände som blivande mamma. 

”För min del, kom vår dotter genom ett oplanerat snitt, fem veckor innan beräknat datum”, skriver C-ledaren på sin Instagram. 

2018 arrangerades marschen på 49 platser i Sverige, och även i år kommer Barnvagnsmarschen att hållas över hela landet.

Varannan minut dör en kvinna i världen för att hon blivit gravid, enligt RFSU.

Orsakerna är många, men bland annat handlar det om brist på tillgång till säkra aborter, preventivmedel och säker mödrahälsovård.

Så här skriver RFSU om marschen:
Världen är härjad av kriser, bland annat på grund av extremt klimat och väpnade konflikter. Katastrofhjälp fokuserar ofta på direkta insatser som vatten, mat och tak över huvudet — men missar andra akuta behov som förlossningsvård och preventivmedel. Kvinnor i krisutsatta områden löper extra stor risk att drabbas av komplikationer under sin graviditet eller förlossning. Men detta går att förändra! Det som behövs är politisk vilja och ekonomiska resurser. 

Annie Lööf: ”Känsla av utsatthet”

På sin Instagram skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf om den utsattheten hon själv kände när hon var gravid med sin dotter som fick förlösas med ett oplanerat kejsarsnitt. 

”Det är lätt att drabbas av känslan av sårbarhet och utsatthet timmarna innan ens barn ser dagens ljus. För min del, kom vår dotter genom ett oplanerat snitt, fem veckor innan beräknat datum. Månader, kanske år, av väntan på att få möta det där lilla unika livet som vuxit inom en. Känslan av hopp, oro och kanske nervositet inför att snart axla rollen som mamma. Jag kan inte ens föreställa mig hur utsattheten måste kännas i länder utan den trygga sjukvård vi har i Sverige. I länder där en graviditet långt ifrån alltid är frivillig och ofta en fråga om kvinnans liv och död.”

Lööf beskriver sedan Barnvagnsmarschen som en viktig manifestation för att visa solidaritet med gravida kvinnor världen över.  

https://www.instagram.com/p/BxUJx1kgShG/?utm_source=ig_web_copy_link

Barnvagnsmarschen 2019 i din stad

I år arrangeras Barnvagnsmarschen den 11 maj på massvis med platser över hela landet. 

Det finns marscher att gå i: Visby, Grängesberg, Götene, Åmål, Viskafors, Kalix, Gällivare, Växjö, Luleå, Kungsbacka, Sundsvall, Smedjebacken, Härnösand, Borlänge, Gislaved, Falkenberg, Östersund, Falun, Hälleforsnäs, Västervik, Kalmar, Linköping, Eskilstuna, Alingsås, Jönköping, Örnsköldsvik, Katrineholm, Stockholm, Skellefteå, Umeå, Karlstad, Uppsala, Tärnaby, Helsingborg, Arvika, Vingåker, Norrköping, Delsbo, Halmstad, Vänersborg, Enviken, Nyköping, Örebro, Kristianstad, Söderhamn, Göteborg, Skövde, Robertsfors, Gävle, Avesta, Malmö, Hultsfred, Västerås, Bollnäs och Orsa.

Du hittar mer information om respektive arrangemang här.

Följ Expressen på Instagram!

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.