Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barn i vagn fastnade mellan tunnelbanedörrar – drogs med

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

I april inträffade en olycka på en tunnelbanestation där en barnvagn fastnade mellan tunnelbanedörrarna. Tåget körde ändå i väg och barnvagnen krossades.

Nu har en utredning inletts om vad som orsakade olyckan.

– Det är en allvarlig händelse, säger Fredrik Bouvin, säkerhetschef på MTR.

På tunnelbanans röda linje inträffade en olycka på Masmos station i april i år. En mamma med en dubbelbarnvagn där ena barnet sitter framför det andra, skulle kliva på tåget men barnvagnen klämdes fast mellan dörrarna och tåget körde i väg från perrongen.

Vagnen krossades när tåget nådde tunnelväggen och kvar på perrongen i Masmo stod mamman tillsammans med ena delen av vagnen och ena barnet.

– Resenärerna i tåget tog hand om det andra barnet och drog i nödbromsen, men eftersom tåget befann sig i en tunnel körde det i reducerad hastighet till nästa station och där gick föraren och kollade vad som hade hänt, säger Fredrik Bouvin, säkerhetschef på MTR.

”Fruktansvärd upplevelse”

Barnet återförenades sedan med mamman då några av tågresenärerna tog ett tåg tillbaka till Masmo.

MTR har inte varit i kontakt med mamman då de inte har några kontaktuppgifter till henne eftersom hon lämnade stationen snabbt.

Fredrik Bouvin, säkerhetschef på MTR. Foto: Viktor Fremling

– Vi förstår att det var en fruktansvärd upplevelse och hoppas att alla mår bra trots omständigheterna, säger Fredrik Bouvin som menar att det inte fanns några tecken på att något av barnen hade skadats.

Föraren tagen ur tjänst

MTR har drivit tunnelbanan i 10 år och detta är den allvarligaste olyckan de haft, relaterat till att någon blivit klämd i dörrarna, menar Fredrik Bouvin.

Händelsen har anmälts till Transportstyrelsen och en utredning om hur olyckan kunnat ske har inletts. Man har redan kunnat konstatera att det inte var något tekniskt fel på tåget.

– Om man följer det regelverk vi har och om tåget fungerar som det ska så ska det här inte kunna inträffa, säger Fredrik Bouvin.

Föraren har tagits ur tjänst under tiden utredningen pågår och mår enligt Fredrik Bouvin mycket dåligt över händelsen men får stöd av arbetsgivaren.