Det privata barnsjukhuset Martina i Stockholm säljer presentkort för 2350 kronor per barn. Något som fått flera personer att reagera. Foto: Jan Düsing
Det privata barnsjukhuset Martina i Stockholm säljer presentkort för 2350 kronor per barn. Något som fått flera personer att reagera. Foto: Jan Düsing

Barnsjukvård som presentkort

Publicerad
Uppdaterad
Det privata barnsjukhuset Martina i Stockholm säljer presentkort för 2 350 kronor per barn.
Då får de sjuka barnen tillgång till sjukhuset under ett år. Utöver detta kostar varje besök 200 kronor.
- Detta är ett brott mot FN:s barnkonvention, säger den kände barnläkaren Lars H Gustafsson.
Foto: Lars Epstein / Scanpix

"Årets julklapp" kallar sjukhuset sitt presentkort och erbjuder också vad man kallar "mängdrabatt": presentkort för tre barn kostar 4 500 kronor.

Privatfinansierat

Det helt privatfinansierade sjukhuset - det enda i sitt slag i Sverige - startade i november 2008 och invigdes av prinsessan Christina.
Landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) i Stockholm är mycket kritisk:

"PR-trick"

- Det här låter som ett PR-trick för att de ska få patienter. Detta är årets mest onödiga julklapp eftersom barnsjukvården i Stockholm fungerar utmärkt.
- Först betalar ju människor vården genom landstingsskatten och sedan förutsätts de betala en gång till om de besöker Martina.

"Det är cyniskt"

Vänsterledaren Lars Ohly:
- Jag tycker det är cyniskt att försöka tjäna pengar på sjuka barn på det här sättet.
Lars H Gustafsson, en av Sveriges mest kända barnläkare anser att det är diskriminerande.
- Det är ju många familjer som inte har råd att söka den här vården.
- I FN:s barnkonvention finns tydliga föreskrifter om att alla barn ska ha rätt till bästa möjliga vård. Jag anser att Martinas verksamhet strider mot denna konvention.
Peter Wasmuth, vd för barnsjukhuset Martina, förstår inte kritiken:
- Vi fick förslag från familjer att ett presentkort skulle vara en bra julklapp, och då erbjöd vi det.
- Från början fick vi en del kritik gällande idén och produkten. Men allteftersom vi fått chansen att kommunicera vad sjukhuset står för, och man har sett vad vi levererar och hur kostnadsbilden ser ut, så har denna kritik tystnat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag