Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnsjukhus anmält för ölreklam på fotbollsspel

Foto: Privat

Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har anmälts till konsumentverket för brott mot alkohollagen.

Anledningen är ett fotbollsspel i ett väntrum som har reklam för ölmärket TT på sidan.

– Det är vidrigt att sjuka barn är nya målgruppen för alkoholreklam, säger Leena Haraké, kanslichef för Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, som står bakom anmälan.

"TT:s slogan "The beer that made Sweden famous", eller "Ölet som gjorde Sverige känt", pryder ett fotbollsspel i ett väntrum på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna utanför Stockholm.

Olaglig alkoholreklam menar Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, KSAN, som har anmält sjukhuset till konsumentverket.

– Det är vidrigt att sjuka barn är nya målgruppen för alkoholreklam. Det är inte okej, det är mot allt som samhället arbetar för, säger Leena Haraké, kanslichef för KSAN.

Det handlar ju om en leksak, är det så allvarligt?

– Vi har ingenting emot att barn har leksaker, och sjuka barn behöver kanske leka mer än andra barn, men det är totalt vidrigt att alkoholindustrin finns i väntrummet på ett barnsjukhus. Det är inte en arena för att locka till sig nya kunder. Det har gått för långt. Skulle det vara ett vuxensjukhus så skulle vi inte reagera på samma sätt som vi gör.

"Naturligtvis olämpligt"

Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset, som Astrid Lindgrens barnsjukhus är en del av, säger att spelet har donerats av någon, och att spelet ska målas över eller tas bort nu.

– Jag tror att ingen överhuvudtaget hade noterat det här. Jag vet att verksamhetschefen inte tänkt på att det är ölreklam på spelet, säger han.

– Det är naturligtvis olämpligt med ölreklam men det är viktigare att sjuka barn har ett roligt fotbollsspel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.