Barnpsykologen Jenny Klefbom riktar hård kritik mot föräldrar som låter sina barn spela våldsamma spel i ett nyhetsinslag på TV4. Foto: FAKSIMIL/TV4Barnpsykologen Jenny Klefbom riktar hård kritik mot föräldrar som låter sina barn spela våldsamma spel i ett nyhetsinslag på TV4. Foto: FAKSIMIL/TV4
Barnpsykologen Jenny Klefbom riktar hård kritik mot föräldrar som låter sina barn spela våldsamma spel i ett nyhetsinslag på TV4. Foto: FAKSIMIL/TV4
Thomas Arnroth köper inte kritiken som riktas mot GTA och andra våldsamma spel. Foto: KIT.SEThomas Arnroth köper inte kritiken som riktas mot GTA och andra våldsamma spel. Foto: KIT.SE
Thomas Arnroth köper inte kritiken som riktas mot GTA och andra våldsamma spel. Foto: KIT.SE
"Att som förälder tycka att det är okej att ens åttaåring spelar GTA, då är det nära en anmälan till socialtjänsten för mig", säger Jenny Klefbom. Foto: PRIVAT"Att som förälder tycka att det är okej att ens åttaåring spelar GTA, då är det nära en anmälan till socialtjänsten för mig", säger Jenny Klefbom. Foto: PRIVAT
"Att som förälder tycka att det är okej att ens åttaåring spelar GTA, då är det nära en anmälan till socialtjänsten för mig", säger Jenny Klefbom. Foto: PRIVAT

Barnpsykolog jämför våldsspel med porr

Publicerad

I ett inslag på TV4 riktar barnpsykologen Jenny Klefbom hård kritik mot föräldrar som låter sina barn spela våldsamma spel.

– Det leder till en känslomässig avtrubbning och förändrade värderingar, säger hon.

Men spelexperten Thomas Arnroth köper inte kritiken.

Under fredagen medverkade barnpsykologen Jenny Klefbom i ett nyhetsinslag på TV4 för att diskutera våldsamma tv-spels påverkan på barn.

I inslaget säger hon att det är lika olämpligt att bjuda barn på alkohol och cigaretter som att låta dem spela det populära actionspelet Grand Theft Auto.

Hon varnar för farorna med spel som har inslag av våldtäkt och misshandel.

– GTA påverkar hur man tänker. Det påverkar funktionerna som styrs av hjärnan. Det leder till en känslomässig avtrubbning och förändrade värderingar. Man har sett extrema fall där små barn som spelar våldsspel får en felaktig uppfattning av hur mycket en människokropp tål, säger hon.

Barnpsykologen: "Nära en anmälan till socialtjänsten"

Frågan om vad som skulle vara en rimlig åldersgräns för att spela våldsamma spel intresserar inte Jenny Klefbom.

Men när det specifikt gäller spelet GTA har hon en klar uppfattning om hur olämpligt det är för barn.

– Det finns ett enormt utbud av bra spel med helt andra åldersgränser. Att som förälder tycka att det är okej att ens åttaåring spelar GTA, då är det nära en anmälan till socialtjänsten för mig. Då låter man sitt barn fara illa.

Enligt Jenny Klefbom går det att jämföra spelets konsekvenser med hur pornografi påverkar barns mentala utveckling.

– Porr är en bra jämförelse, det är något som barn inte heller kan förstå. Man ser hur småbarn som tittar på porr blir rädda, äcklade och tolkar det som våld. Barn som har tittat mycket på porr kan däremot börja "leka porr" och utsätta andra barn för sexuella övergrepp.

Jenny Klefbom menar att samma sak gäller de som spelar GTA – att spelandet till slut kan leda till ett vardagligt beteende hos barn.

Hon förklarar att det finns mycket forskning om hur barn påverkas av att spela våldsamma spel. Resultaten är inte alarmerande, menar hon, men spelandet kan leda till ett förändrat beteende.

Spelexperten: "Konstig logik"

I sociala medier menar vissa att det finns en "förlegad syn" som präglar diskussionen kring våldsamma spel.

En av de kritiska rösterna är Thomas Arnroth, spelredaktör på Kit.se och känd från Gomorron Sverige. Han delar inte barnpsykologen Jenny Klefboms bild av spelet.

På Twitter skriver han att det är självklart att nioåringar inte ska spela GTA – men han anser inte att det är jämförbart med tobak eller alkohol.

– Jag blir mer upprörd på TV4. Håller med till 100 procent om att det här är ett problem för föräldrarna, inte att spelet är ett problem, säger han.

Arnroth tycker att Grand Theft Auto är ett fantastiskt spel. Han anser att kritik mot spelets kvinnosyn är berättigad, men att misshandel och våldtäkt inte är representativt för hela spelet.

På Twitter skriver han: "Små barn bör inte konsumera nöjesutbud med mycket våld, sex och kriminalitet. Särskilt inte ensamma. Det är INTE samma sak som att det är nåt moraliskt fel på sagda nöjesutbud. I så fall får vi lägga ner var och varannan tv-serie, film och bok."

– Var går gränsen? Då kan vi ju inte ha "50 nyanser av honom" liggande. Vad händer om mitt tolvåriga barn läser vad som står i den boken och börjar leka "50 nyanser av honom" med sina kompisar, är det författarens fel då? Logiken blir så konstig, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag