Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnmorskans kritik efter regionens löften: ”Det är väldigt lite som har förändrats”

Erika Häggblad, Barnmorskeförbundets länsordförande, om bristen på personal och om alternativen när Lycksele förlossning tvingas stänga under sommarveckorna.
Krisen på SÖS förlossningsavdelning är fortfarande stort.
Foto: Magnus Hallgren / DN TT NYHETSBYRÅN

Till årsskiftet har region Stockholm lovat en barnmorska per födande kvinna.

Då behöver många fler anställas – men det totala antalet barnmorskor i Stockholm har bara ökat med fyra, visar en kartläggning av Dagens Nyheter.

– Det är väldigt lite som har förändrats. Det är stora ord men agerandet lyser med sin frånvaro, säger barnmorskan Emelie Andersson.

I höstas bröt stora protester ut på förlossningsklinikerna i Stockholm. Barnmorskorna krävde högre löner och arbetsmiljöåtgärder för att jobba kvar.

För att lösa krisen tillsatte regionen en förlossningssamordnare och tog fram en plan för att arbetsmiljön skulle bli bättre.

Regionstyrelsens program innehåller bland annat ett löfte om att vården ska klara av en barnmorska per födande kvinna inom ett år. 

Totalt fyra fler barnmorskor – trots satsningen

Men bemanningsproblemet inom förlossningsvården i Stockholm kvarstår.

Under årets första tre månader hade det totala antalet barnmorskor på regionens förlossningskliniker, som knappt uppgår till 800, inte ökat med mer än 4, enligt DN:s kartläggning.

Regionens förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe säger till DN att regionen fortfarande ser målet om en barnmorska per födande kvinna som fullt genomförbart och betonar att man gjort stora framsteg med andra arbetsmiljöåtgärder.

Barnmorskans frustration: ”Inte i närheten”

Bilden av att regionen har gjort stora framsteg inom förlossningsvården delas inte av Emelie Andersson, som är barnmorska och fackligt skyddsombud på Södersjukhuset. 

Hon upplever att det inte är mycket som har förändrats sedan regionen presenterade åtgärdsprogrammet i fjol.

Regionens förlossningssamordnare hävdar att man kommit långt med ”andra arbetsmiljöåtgärder”, är det något du håller med om?

– Inte alls. Jag ställer mig väldigt frågande om vilka ”andra arbetsmiljöåtgärder” som man har kommit långt med. 

Målet med en barnmorska per födelse till 2023 är inte trovärdigt, menar Emelie Andersson.

– På SÖS är vi inte i närheten av att kunna garantera det. Sedan en lång tid tillbaka har vi inte ens nått upp till vår nuvarande grundbemanning.

Barnmorskan Emelie Andersson säger att man inte märkt av någon förbättring efter snart fem månader in på det nya året.
Foto: Privat

På hennes arbetsplats har man visserligen börjat diskutera hur målen ska uppnås, men en konkret förbättring känns avlägsen, säger Emelie. 

– Om det bara blivit fyra fler barnmorskor i hela regionen sedan i höstas hur tror de att man ska nå upp till målet? Det är inte ett tiotal barnmorskor som krävs för att nå upp i den nivån. Där känner vi en stor frustration.

Färre födslar – ett framsteg enligt regionen

Regionens samordnare Nicole Silverstolpe svarar på kritiken i ett skriftligt meddelande och tar upp tillfälligheten att regionen haft ovanligt få födslar de senaste månaderna som ett av framstegen.

– Jag är medveten om att det finns en misstro och att en del barnmorskor tycker att det går för långsamt. Det har jag respekt för men jag vill också vara tydlig med att det på regionövergripande nivå görs framsteg. Det handlar både om att färre födslar betyder ett minskat tryck och att klinikerna ser över hur de är organiserade med fokus på arbetsmiljön.

Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare på region Stockholm.
Foto: Region Stockholm / Pressbild
Stockholmsmammorna berättar om sina tankar om förlossningskrisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.