Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnmorskan polisanmäls

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
POLISANMÄLER. Olivers föräldrar ska i dag polisanmäla den barnmorska som de anser orsakade deras son Olivers obotliga hjärnskador.
Foto: Maria Gredeskog

GÖTEBORG. I dag polisanmäler hjärnskadade Olivers föräldrar barnmorskan som de anser orsakade skadan.  

- Vi vill göra allt som kan göras, säger mamma Nanette Henriksson.  

Sedan GT uppmärksammat fallet har Sahlgrenska sjukhuset också beslutat att göra en lex Maria-anmälan.

I måndags berättade vi om Oliver, en drygt ettårig pojke i Göteborg som föddes med obotliga hjärnskador på grund av syrebrist under förlossningen på Östra sjukhuset.

Svårt skadad

 Oliver är så svårt skadad att han inte ens känner igen sina föräldrar, eller kan visa om han är ledsen eller hungrig.

 Under förlossningen bad Olivers pappa flera gånger barnmorskan att tillkalla läkarhjälp, eftersom han på monitorn såg hur pojkens värden drastiskt försämrades. Men barnmorskan sa att det var fel på apparaten och vägrade.

Följde inte reglerna

 Sjukhusets egen så kallade händelseanalys blev klar först nyligen. Där framgår att barnmorskan inte följt det regelverk som gäller.

 Föräldrarna har därefter gjort en anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd HSAN.

 I dag gör de också en polisanmälan mot barnmorskan -  något som är mycket ovanligt i Sverige. Det innebär att åklagare ska ta ställning till om det finns misstanke om brott som faller under allmänt åtal, exempelvis tjänstefel eller vållande till kroppsskada.

 Om svaret är ja inleds en förundersökning som kan leda till att barnmorskan åtalas.

Krävs inget uppsåt

 - Vi vill göra allt som kan göras för att det här inte ska hända igen. Och för att vi ska få ro, säger Olivers mamma Nanette.

 I ett eventuellt brottmål kan man -  om det låter sig göras rent praktiskt - också baka in ett civilrättsligt skadeståndsmål. Det krävs inte uppsåt för skadestånd; det kan räcka med vårdslöshet.

 Det tog mer än ett år innan Östra sjukhusets händelseanalys blev klar -  något som enligt verksamhetschefen Margareta Wennergren beror dels på utredningsprocessen i sig, dels på hård arbetsbelastning.

 - Vi vill absolut inte fördröja någonting, tvärtom, försäkrar hon.

Sjukhuset anmäler

 Sahlgrenska universitetssjukhuset har ännu inte anmält händelsen till socialstyrelsen enligt lex Maria -  något som chefsläkare Ingemar Wickström spontant fann mycket märkligt.

 I går eftermiddag beslöts dock hastigt att en lex Maria-anmälan ska lämnas in "inom några dagar".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.