"Det här behöver lösas i morgon eller i dag. Det kokar på många håll inom förlossningsvärden", säger Hannah Dahlbäck. Foto: Privat
"Det här behöver lösas i morgon eller i dag. Det kokar på många håll inom förlossningsvärden", säger Hannah Dahlbäck.  Foto: Privat

Barnmorskan Hannahs nya lapp om fulla förlossningskliniker upprör

Publicerad

BBS: fullt, DS: fullt, KS: fullt, HS: fullt, SÖS: fullt, STS: fullt. 

På en lapp som barnmorskan Hannah Dahlbäck, skrev under sitt arbetspass, natten mot fredagen framgår att alla förlossningskliniker i Stockholm var fulla. 

– Alla Stockholms förlossningskliniker ringde runt till varandra, men det var precis lika fullt överallt. Jag insåg att jag behövde ordna platser någon annanstans, 

Under natten till 14 juli var barnmorskan Hannah Dahlbäck, 34, posterad vid telefonen på södersjukhuset. Hon bestämde vilka familjer som skulle få komma in till BB eller inte.

Under natten fylldes förlossningskliniken och fler rum behövde öppnas när familj efter familj kom till sjukhuset.

– Mina kolleger slet verkligen häcken av sig under den här natten. De behövde ta hand om patient efter patient utan att hinna gå på toaletten, få i sig något att äta eller hinna sitta ner i fem minuter. Det var ett extremt tryck, säger hon. 

 

LÄS MER: Petras ärliga bild efter jobbpasset: ”Ohållbart” 

 

Till slut fanns det inga platser kvar på Södersjukhuset och Hannah Dahlbäck var tvungen att hänvisa familjerna till andra sjukhus.

Alla sex förlossningskliniker i Stockholm var fullbelagda. 

Hannah Dahlbäck anteckningar från natten.Foto: Privat

Under samtalen antecknade hon vilka sjukhus som fortfarande hade platser på en lapp. 

"BBS: fullt, DS: fullt, KS: fullt, HS: fullt, SÖS: fullt, STS: fullt" – alla sex förlossningskliniker i Stockholm var fullbelagda. 

En liknande lapp skrevs av Emma Pettersson Hernandez i maj. 

– Vi hade jättemånga som vi behövde hänvisa men det fanns ingenstans att göra av dem, säger hon.

De närliggande länen fylldes också på till bristningsgränsen. 

– Men de närmsta var också fulla så jag fick gå ett steg längre bort och Västerås kunde ta två familjer och Eskilstuna tog en, säger Hannah Dahlbäck.

"Fy fan, det här är inte värdigt"

När hon klev av sitt pass på morgonen var hon uppgiven. 

– Jag tänkte bara "fy fan, det här är inte värdigt för kvinnorna eller värdigt för oss som arbetar, säger hon. 

Nu planeras en demonstration i Stockholm den 20:e augusti.

– Det här behöver lösas i morgon eller i dag. Det kokar på många håll inom förlossningsvärden, säger hon. 

Stockholms läns landsting: "ansträngt men underkontroll"

Under söndagen publicerade Stockholms läns landsting ett pressmeddelande med anledning av pressen på förlossningsvården. 

Där konstateras att sommaren alltid är den mest ansträngande tiden på året. Under sommarmånaderna föds fler barn än under andra årstider och samtidigt behöver personalen sin semester.

 - Det besked jag fått från förlossningsvården är att det var en topp i fredags och lördags, vilket också uppmärksammats. Det är då våra erfarna koordinatorer behövs som mest så att vi kan använda alla resurser vi har i länet för att ta hand om alla som ska föda, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting i pressmeddelandet.

Läget på sjukhusen är ansträngt men under kontroll, står det i pressmeddelandet. Där framgår också att bemanningen stärks för att möta fler tuffa dagar. 

Extra ersättning, öppning av extra rum och chefer som har gått in och arbetat kliniskt hör till åtgärderna, skriver Stockholms läns landsting. 

"Jag bor i sthlm och är livrädd"

Efter passet la Hannah Dahlbäck upp lappen på Facebook där den har väckt starka känslor. 

"Jag bor i sthlm och är livrädd.", skriver en gravid kvinna under inlägget. 

En annan skriver att det är obegripligt att problemet får förekomma i välfärden i Sverige. 

En annan menar att förlossningsvården är eftersatt eftersom den behandlar kvinnor:

"Hade det varit män som fött barn så hade dom rivit i stort sett varenda fotbollsarena för att bygga BB, ett sånt tydligt exempel på att vi kvinnor är underställda männen i detta patriarkala samhälle."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag