Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnmorskan Asabea folkbildar om kvinnokroppen via Instagram

Barnmorskan Asabea Britton blandar fakta och personliga reflektioner och upplevelser på sin Instagram.Foto: Wilma Orr/Studio Emma Svensson
Foto: Ebba Barkenbom

Barnmorskan Asabea Britton folkbildar sin följare om graviditet och förlossningar genom sin Instagram och blogg. 

Nu har hon delat sin egen hemfödsel och vill motivera fler gravida att göra det som känns bäst för dem. 

– Något jag försöker förmedla och vill att man kan komma tillbaka till är att lita lite mer på sina egna instinkter och intuition. Man har ofta svaren inom sig, säger hon.

Okommenterat får jag en film skickad till mig på Instagram av min partner.

Framför filmklippet ligger Instagrams mörka filter och varning: ”Känsligt innehåll. Den här videon kan innehålla grafiskt eller våldsamt innehåll”. 

Jag väljer ”Visa video”. 

Knappa 40 sekunder senare har jag sett mitt livs första förlossning. 

En förlossning som skedde hemma i ett badkar i södra Stockholm den 13 augusti – och gjorde Asabea Britton till tvåbarnsmamma. Nu ligger filmen på Instagram och drar in hänförda reaktioner och hjärtemojis. 

Det är inte första gången barnmorskan Asabea Britton generöst delar med sig av sina erfarenheter till andra. 

Med sitt personliga, varma tilltal har 32-åringen spridit kunskap om graviditet och förlossningar och föräldralivet på sin Instagram i flera år. Men så här nära har inte följarna kommit tidigare. 

– Jag tycker att jag har en roll i att normalisera hemfödsel och visa hur det kan vara, säger Asabea tre veckor efter förlossningen.

Hittade rätt som barnmorska

Asabea Britton har varit barnmorska sedan januari 2018. 

Planen var först att bli läkare som sin pappa, men medan hon försökte komma in på läkarlinjen hoppade hon på sjuksköterskeutbildningen. Efter att ha varit med på flera förlossningar ändrade hon sig och beslutade sig för att bli barnmorska. 

– Jag hittade rätt. Jag har sedan tidigare en så fin bild av barnmorskor, det är en sådan fin gemenskap och många barnmorskor jag mött har sådan pondus och verkar älska sitt jobb. 

Det gör Asabea också. 

– Det är så roliga saker man jobbar med, att träffa kvinnor i så stora skeden av livet och snabbt komma så intimt in på någons liv och spela sådan viktig roll. Det är väldigt givande, säger hon. 

Hittills har hon jobbat på BB eftervården och innan mammaledigheten på en ungdomsmottagning.

Inte planerat att bli instagrammare

Under studierna och i och med att Asabea blev gravid för första gången började hon lägga ut sådant hon lärt sig och som hade med barnmorskejobbet att göra på Instagram. Vilket uppskattades. Plötsligt var det andra än hennes nära vänner som följde henne. Tiotusentals andra.

– Jag får sån fin respons på det jag gör. Samtidigt är det väldigt givande för mig som barnmorska att veta vad gravida eller mammor tänker på och har för funderingar och frågor. 

För Asabea får många frågor. De handlar om allt möjligt som har med graviditet, förlossning, föräldraskap och barn att göra.

– Jag ger inte personlig rådgivning men försöker stötta i det jag kan ge råd och tips kring. Det blir mycket tips om amning framför allt, säger Asabea. 

Asabea lär sina följare om kvinnokroppen, graviditet, förlossning och föräldraskap.Foto: Wilma Orr/Studio Emma Svensson
Foto: Wilma Orr/Studio Emma Svensson

Gravida hungrar efter kunskap 

Intresset för barnmorskekonton på Instagram är stort - och det svenska utbudet ökar. Numera finns även konton som Instamorskorna som lockar tiotusentals följare var. Asabea ser det som en kunskapslucka som det finns stort intresse i att fylla. 

– När jag började fanns inga svenskar som pratade om dessa saker, så jag fyllde nog en lucka där. Jag tror att när man blir gravid och precis fött barn är man så törstig på kunskap och vill veta allt. Då kanske man inte känner att de korta besöken på mödravården räcker. Jag pratar om sånt folk vill höra om och jag tar upp många olika ämnen och pratar förhoppningsvis inte på ett pekpinne-aktigt sätt.

Därför valde Asabea hemförlossning

Följarna har fått följa Asabeas väg genom förlossning, amning och ännu en till graviditet. När hon blev gravid för andra gången berättade hon att hon hoppades på att kunna föda hemma. Hon ville ha större möjlighet att göra det på sitt sätt.

– Första förlossningen var på sjukhus med medicinsk bedövning. Då tyckte jag det var en bra förlossning. Men i efterhand inser jag att de delar jag tyckte var jobbiga alla var kopplade till att vara på sjukhus: Oron över vem man ska träffa, om vi får plats, om vi kommer skickas hem eller förflyttas mitt i värkarbetet? säger hon och forsätter:

– Det kan gå fortare med andra bebisen och mardrömmen var att föda så fort man kommer in eller på parkeringen, då vill jag hellre vara hemma. 

För Asabea var det också viktigt att ha flera anhöriga i rummet. På sjukhus tillåts oftast bara partner och en eventuell doula. Och när coronapandemin kom och risken fanns att inte ens hennes sambo Amat Levin, 33, skulle få vara med hela tiden på sjukhuset kändes det ännu mer som ett rätt beslut att föda hemma. 

– Jag föreslog det till min kille och han var lite halvpeppad i början. Men så gick han och min syster på ett informationsmöte om hemfödslar i Stockholm. Jag vet inte vad de fick höra där men efter det var de båda väldigt peppade. När de var med på tåget och jag hittade en barnmorska jag ville ha kände jag verkligen att det här är det jag vill, säger Asabea.

Med i badrummet den 13 augusti var Amat, två systrar – varav den ena är doula, två barnmorskor och en nära vän – som agerade filmare. 

Så funkar planerad hemförlossning

Den gravida kan välja själv om den vill föda hemma eller på sjukhus. Men det rekommenderas att man har en graviditet som går som den ska och att det inte finns några kända risker som kan påverka förlossningen. 

Barnmorskan är beredd dygnet runt under tiden före och efter beräknat förlossningsdatum och kommer hem till den födande när det är dags. Efter förlossningen undersöker barnmorskan på bebisen och mamman och syr vid behov. 

Vid förlossningar finns alltid en risk för att något oväntat sker och man ska vara beredd på att behöva åka in till sjukhuset.

 

Hemfödsel innebär att man på de flesta håll får betala barnmorskor privat. I Stockholm finns från och med september projektet ”Min barnmorska” som erbjuder hemförlossning via Karolinska universitetssjukhuset.

 

Källa: Vårdguiden

Tar emot bebisen i vattnet

Förlossningsfilmen har nära en halv miljon visningar. 

Planen var egentligen att Asabea skulle föda i en förlossningspool de hyrt hem. Men den hann de inte fylla upp.Foto: Cassandra Klatzkow
Med under förlossningen var sambon Amat, Asabeas två storasystrar, vännen Cassandra och två barnmorskor.Foto: Cassandra Klatzkow

– Jag blundade hela tiden men jag kände hela tiden att jag visste vad jag gjorde. Jag hade läst på hur jag ska ta emot och tänka på så klart, men jag tror också det är något vi bara vet hur man gör, säger Asabea om förlossningen.

För henne blev det precis som hon hoppats. 

– Helt ostört förlopp, som gick fort men inte för fort. Visst, det gjorde ju asont i vissa tillfällen men jag kände aldrig att det inte var hanterbart. Jag kände mig trygg och lyckades andas och ta värkar. 

Inte självklarhet att lägga ut filmen

Att filma förlossningen var en självklarhet. Men att lägga ut förlossningen på Instagram var inte något hon planerat. 

– När jag skrev ut min förlossningsberättelse insåg jag att jag tycker filmen är så fin. Den visar att det inte behöver vara en stressig upplevelse att föda barn, säger Asabea.

Enorma reaktioner

Filmen fick ordentlig spridning och Asabeas Instagramkonto gick från runt 35 000 följare till över 50 000 på någon vecka. 

Och reaktionerna har varit många.

– Det har varit mycket positivt. Många som hejar på och andra som berättar om hur de haft traumatiska upplevelser och känt sig helade att det kan gå till på så lugnt sätt också. Andra skriver att de inte känner sig rädda för förlossningen längre. 

Efter förlossningen såg Asabeas mamma Hannah Akuffo till att dottern fick i sig mat.Foto: Cassandra Klatzkow

Socialstyrelsen avråder inte från att man föder hemma, det är heller ingenting som man rekommenderar men den gravida får själv bestämma om hon vill föda hemma. Asabea ser gärna att synen på att föda hemma lättas mer, men poängterar att hon inte uppmanar någon till något. 

– När jag pratar om att hemfödsel är säkert så riktar jag mig främst till en viss grupp: omföderska med normal förlossning bakom sig, problemfri graviditet och som assisteras av en barnmorska under födseln. Om förlossningen inte fortlöper normalt hemma så ska man kunna ta sig till sjukhus. Det finns ordentligt med forskning som visar att hemfödsel inte är förenat med ökade risker för den gruppen. Är det på något sätt en komplicerad graviditet så är det säkrare att föda på sjukhus.

Vill kunna jobba i lugn 

Nu är Asabea föräldraledig ett tag framöver, men planen för framtiden som det ser ut just nu är att jobba på förlossningen. Helst på ett mindre sjukhus. 

– Jag har dragit mig för förlossningen tidigare för jag vill jobba på ett visst sätt, till exempel lugnt och med en födande åt gången för att kunna ge ett mer kontinuerligt stöd. Det känns svårt att bollas runt mellan olika, jag vill kunna ge hundra procent till en familj, men det finns det ju inte resurser till att ge vård på det sättet på de större sjukhusen. 

Asabea Britton

Ålder: 32, född 1988.

Familj: Sambon Amat Levin, 34, en 2-årig son och en nyfödd.

Bor: Lägenhet i södra Stockholm. 

Gör: Mammaledig barnmorska. Tidigare vikarie på en ungdomsmottagning, samt instagram-profil och bloggare.

Instagram: @asabea 

På Asabeas Instagram finns förlossningsvideon och hennes förlossningsberättelse

https://www.instagram.com/p/CEEC4HWJaj-/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.