Vissa barnmatsprodukter kan innehålla höga halter av mangan, arsenik och kadmium visar en svensk undersökning. Bilden har inget direkt samband med artikeln. Foto: Roger Vikström
Vissa barnmatsprodukter kan innehålla höga halter av mangan, arsenik och kadmium visar en svensk undersökning. Bilden har inget direkt samband med artikeln. Foto: Roger Vikström

Barnmaten kan innehålla arsenik

Publicerad
Uppdaterad
Vissa barnmatsprodukter kan innehålla höga halter av mangan, arsenik och kadmium visar en svensk undersökning.
Livsmedelsverket samlar nu in uppgifter för att få en bättre bild av problemet och vilka åtgärder man ska vidta.
Analyser av modersmjölksersättning och barngröt har gjorts av institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet och presenteras av Livsmedelsverket.
De visade höga halter av mangan i modersmjölksersättningar för barn med speciella behov, framför allt allergiska barn. I barngröten var det främst mangan, kadmium och arsenik, särskilt i de risbaserade produkterna, som skulle kunna vara ett problem, skriver Livsmedelsverket.
När det gäller barngröten beror mangan-, arsenik- och kadmiumhalterna på råvaran. Men eftersom analyserna bara gjorts på ett prov per produkt kan man inte säkert säga att produkterna alltid håller samma halter. En ny kartläggning pågår.

Allvarligt

"Det är allvarligt om produkter för spädbarn innehåller höga halter arsenik, kadmium och mangan. Ett barn som livnär sig på modersmjölksersättningar med de här halterna mangan kan få i sig mer än det så kallade tolerabla dagliga intaget. I dagsläget vet vi inte om det kan ge negativa hälsoeffekter, det behöver utredas vidare. Tills vidare råder vi därför föräldrar att i samråd med sin dietist eller läkare välja ersättningar med låga halter mangan", skriver Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.
De höga halterna kan dels bero på de råvaror produkten är gjord av, dels på att vissa produkter berikas med mangan.

Enstaka prover

- Det här är enstaka prover, så man kan inte generellt säga att det gäller alla. Men finns det höga halter av de här ämnena är det allvarligt, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.
TT: Hur pass höga var nivåerna av kadmium och arsenik?
- De är inte så höga att de når upp till de uppsatta nivåerna vi har för det tolerabla dagliga intaget. Men det är ändå olämpligt att de finns där. Risken är att småbarn är känsligare än vuxna.
TT: Vad tycker du att man ska göra som småbarnsförälder?
- När det gäller arsenik och kadmium är inte halterna så höga att man behöver oroa sig akut.
Medan kadmium och arsenik är föroreningar, som sannolikt kommer från råvarorna till barnmaten, så är mangan en tillsats som är livsnödvändig, men skadlig i för höga nivåer.
- Vi påstår inte att de här företagen har gjort fel. Men vi vill att de ska reagera på den här rapporten. Man kan inte bara rycka på axlarna åt det utan måste förhålla sig till det, säger Jan Sjögren, chef för kontrollstödsenheten på Livsmedelsverket, till TT.
De åtta kommuner där barnmatsföretagen finns kommer nu att hjälpa till att ta in uppgifter om fler produkter i en större kartläggning.
Många oroliga föräldrar har ringt till Livsmedelsverket under förmiddagen.
- De undrar förstås vad de ska ge till sina barn om man kanske inte kan ge modersmjöksersättning, säger Sjögren.
Rådet från Livsmedelsverket är att dels att prata med sin dietist och läkare, dels att välja ersättning med låga manganhalter.
TT: Är det här något man själv kan se på förpackningen?- I den mån man berikar med mangan kan man se halterna, säger han.
Totalt testades 18 barnmatsprodukter, både gröt och bröstmjölksersättning, av Institutet för miljömedicin (IMM) på Karolinska institutet.
I kategorin ersättning höll sig alla produkter under gränsvärdet för mangan, men det var stor skillnad på hur mycket de innehöll. Fyra av produkterna hade avsevärt högre halter mangan än de andra.
Mest arsenik fanns inte oväntat i den gröt som innehåller ris.
- När det gäller de giftiga ämnena höjde vi nog lite på ögonbrynen när det gällde arsenik i riset, säger Karin Ljung, forskare på IMM, till TT.
Hon poängterar dock att alla som äter ris får i sig en viss mängd arsenik. I dag finns inget gränsvärde för ämnet i livsmedel. Frågan är hur höga halter som kan vara skadliga för barn.
- Det viktiga är att det kommer upp och utreds. Vi vet inte så mycket om spädbarn och hur mycket av ämnena som tas upp i kroppen, säger Ljung.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag