Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnläkaren lämnar sin chefspost

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kritiken hårdnar mot skakvåldsläkarna. Den främste profilen på området – barnläkaren Gabriel Otterman – lämnar sin chefspost mitt under Expressens granskning.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Under Expressens granskning inleds också en granskning av Ottermans intyg av landstingsjuristerna i Uppsala. Detta efter fallet med Henrik (bilnden) som dömdes för vållande till kroppsskada efter ett ifrågasatt intyg av barnläkaren.

Kritiken hårdnar mot skakvåldsläkarna.

Den främste profilen på området – barnläkaren Gabriel Otterman – lämnar sin chefspost mitt under Expressens granskning.

Nu granskas hans rättsintyg av landstingets jurister i Uppsala.

En överläkare vid Akademiska sjukhusets barnskyddsteam och en professor i pediatrisk neuroradiologi har varit drivande i de flesta större skakvåldsfallen i Sverige.

Professor Olof Flodmark och barnöverläkaren Gabriel Otterman har båda rötterna i den inflytelserika, men nu nedlagda, så kallade Mio-gruppen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Mio-gruppen har i dag övergått till barnskyddsteam som är spridda över landet och specialiserade på misshandel. Gabriel Otterman har flyttat över till Akademiska sjukhuset i Uppsala som tagit över ledartröjan i frågorna och där blivit skakvåldsdiagnosen främste förespråkare i Sverige.

Flodmarks och Ottermans läkarintyg – ofta säkra i sina slutsatser och med den nu ifrågasatta vetenskapen som grund – har lett till fällande domar, brottsmisstankar och omhändertagna barn. Flodmark har varit sakkunnig i alla de tre HD-fall där gärningsmännen friats de senaste månaderna.

Vill inte svara på frågor

Men ingen av dem vill svara på Expressens frågor.

– Nej, jag har inget stort intresse av att kommentera den debatten just nu, säger Flodmark.

Inte ens i de fall du själv varit involverad i?

– Nej jag har inte något ytterligare att säga, jag har lämnat min uppfattning.

Det var ju ett fall uppe i HD exempelvis där en person friades?

– Nej, jag har inga synpunkter som lämpar sig för Expressen.

Försvinner som chef och medcinskt ledningsansvarig

Expressen har också vid flera tillfällen varit i kontakt med Gabriel Otterman som inte vill kommentera varken frågan i stort eller de enskilda fall han varit involverad i. Han hälsar att han fortfarande tror på vetenskapen bakom skakvåld men att han inte är lämplig att kommentera frågor som rör den rättsliga hanteringen.

– Varken jag eller Olof Flodmark är lämpliga att kommentera.

Våra frågor hänvisas till Christophe Pedroletti som är verksamhetschef för pediatrik på Akademiska Barnsjukhuset.

Under Expressens granskning inleds också en granskning av Ottermans intyg av landstingsjuristerna i Uppsala. Detta efter fallet med Henrik, 37, som dömdes för vållande till kroppsskada efter ett ifrågasatt intyg av barnläkaren. Samtidigt, i januari, försvinner han också som chef och medicinskt ledningsansvarig för barnskyddsteamet i Uppsala för att ägna sig åt "forskning".

– Han har börjat forska så mycket att han hinner inte med det, säger Christophe Pedroletti.

"Det tar mycket kraft"

Verksamhetschefen medger sen att det är kritiken mot skakvåldsdiagnoserna, som Otterman tagit strid för, som ligger bakom.

– Han har varit ansatt och det tar mycket kraft. Han är inte medicinskt ledningsansvarig av den orsaken.

Cristophe Pedroletti medger också att debatten påverkat verksamheten men menar att frågan om skakvåld främst är juridisk.

– Vi utreder de här barnen på det sätt som vi alltid utrett dem. Om vi inte kan utesluta i våra utredningar att det förekommit en barnmisshandel är vi skyldiga enligt lag att förmedla det till sociala myndigheter. Det arbetssättet måste vi fortsätta med.

Andra får göra bedömningar i rättsfrågan, säger Pedroletti.

– När vi blir kallade till rätten så måste vi utifrån våra bedömningar av läget förmedla den erfarenhet vi har.

Men det har varit väldigt säkra slutsatser i intygen? 

– I de fallen där man anser att det finns en osäkerhet så måste man uttrycka det såklart som enskild läkare.

– Vi ska jobba efter de nationella principer som barnläkarföreningen jobbar efter.

Kan du känna en oro för att oskyldiga drabbats?

– I den rättsliga bedömningen finns det alltid en oro. Så är det alltid.

– Vi kan barnsjukdomar och hittar vi inte andra orsaker så måste vi kunna förmedla det. Om andra vill ifrågasätta så går det bra.

Ser fram emot rapporten

Pedroletti ser nu, liksom de flesta lägren i debatten, fram emot den rapport som SBU, statens medicinsk aberedning, arbetar med och som ska klarlägga vetenskapsläget och hur den ska tillämpas.

– Är det så att den visar att vi behöver skriva om vårt sätt att utreda så kommer vi naturligtvis att göra det och ha respekt för det.

Björn Tingberg, sjuksköterska som forskat i barnmisshandel, är mycket starkt förknippad med Mio-gruppen på Astrid Lindgrens barnsjukhus som etablerade och utgjorde expertteamet kring skakvåldsdiagnosen i Sverige. Han var den enda anställda inom gruppen, övriga var ett informellt nätverk av experter. Tingberg är i dag specialistsjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus barnskyddsteam.

Han medger nu att vetenskapsläget är oklart.

– På ett sätt påverkas vi jättemycket av debatten. Kunskapsläget, det vi vetat, kan vi inte längre veta till 100 procent.

Men han tillägger:

– Tror vi. Det vet vi inte än.

Tingberg syftar på SBU:s rapport som ska klargöra läget.

"Har inga åsikter om det"

Om kritiken mot kollegerna Olof Flodmark och Gabriel Otterman säger han:

– Jag vet inte. Har inga åsikter om det. Vet inte vad de sagt i rättegångarna. Jag har inga kommentarer mer än att de båda vilat på en vetenskaplig grund i sina vittnesmål. Men om de anses att de varit för kategoriska eller bergsäkra, jag vet inte.

Tingberg menar dock att skakvåldsdebatten främst är en fråga för juridiken och tills vidare fortsätter gruppen sitt arbete på exakt samma sätt.

– Socialstyrelsen har ju sagt att vi måste agera precis som tidigare i det här läget och anmäla till socialtjänsten om vi hittar de här fynden. Och dra igång en stor misshandelsutredning. För att vi är oroliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.