Barnläkare: Vissa har varit 40 år gamla

Barnläkaren Josef Milerad förespråkar medicinska åldersbedömningar – och hävdar att vissa barn han mött egentligen är 40 år gamla.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Många personer som enligt Migrationsverket klassats som barn, men han menar att närmare 40 procent av dem han träffat är mellan 20 och 25 år gamla - och vissa gamla som 40 år, menar han.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Åldern på flera ensamkommande flyktingbarn har ifrågasatts.

Nu förespråkar barnläkaren Josef Milerad medicinska åldersbedömningar – och hävdar att vissa barn han mött egentligen är 40 år gamla.

– Det är naturligtvis enstaka personer, men de är definitivt mellan 30 och 40 år, säger han.

Det finns omkring 31 000 asylsökande ensamkommande barn inskrivna hos Migrationsverket i nuläget.

Men allt fler ifrågasätter åldern och menar att många asylsökande uppger att de är yngre än sin verkliga ålder för att få uppehållstillstånd i landet.

Det har lett till en infekterad debatt om åldersbedömning och medicinska tester.

Nu vill Josef Milerad, barnläkare sedan 41 år och docent vid institutionen för Barns och kvinnors hälsa på Karolinska institutet, lyfta frågan för att skydda de som faktiskt är barn. Det var i Läkartidningen som han först tog upp frågan till debatt.

"Barnen som får betala"

– De flyktingbarn som är i tonåren och lägre tonåren - det är de som får betala priset. Det här är resurser som är avsatta för barn, men går till en annan åldersgrupp, säger han till Expressen.

Josef Milerad har undersökt många personer som enligt Migrationsverket klassats som barn, men han menar att närmare 40 procent av dem han träffat är mellan 20 och 25 år gamla - och vissa så gamla som 40 år.

– Jag tror att min bedömning, även om jag inte kan leda den i bevis, kan stämma ganska väl - det är skillnad på en 16-åring och en 20-åring. Och enstaka personer är definitivt mellan 30 och 40 år.

Han menar att läkarkåren måste våga acceptera något osäkra röntgenundersökningar. De, i kombination med kroppsundersökningar och samtal med den enskilde personen, ger en god uppfattning om åldern, menar han.

– Man får naturligtvis aldrig till en 100-procentig säkerhet, det går inte, men jag tror att man kommer väldigt långt, säger Josef Milerad.

"Känslomässigt laddad fråga"

På grund av att frågan är så kontroversiell tror Milerad att flera av hans kolleger inte törs säga att tycker som han. Detta för att de är rädda för att stämplas som främlingsfientliga.

– Det här är en sådant otroligt känslomässigt laddad fråga – det är inte säkert att rationella argument biter. Många har på ett sådant kategoriskt sätt tagit ställning för att dagens åldersbestämningar är oetiskt, att det kan vi inte använda, men jag hoppas att vi kan få en mer saklig debatt på andra aspekter i det här, säger Josef Milerad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.