Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnläkare på Karolinska i öppet brev: ”Jätteoroliga”

600 tjänster försvinner från Karolinska universitetssjukhuset.
Karolinska universitetssjukhuset måste än en gång spara pengar.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholms landstings finansborgarråd Irene Svenonius, M, på besök hos Expressen förra året.Foto: ANN JONASSSON

Karolinska universitetssjukhuset måste spara 1,6 miljarder kronor och har varslat hundratals tjänster.

Nu uttrycker 153 barnläkare sin oro i ett öppet brev.

– Om vi bara ska spara och folk slutar - hur ska vi då kunna ge bra vård? säger barnneurologen Stavroula Anastasopoulou till Dagens Nyheter. 

På onsdagen kom chockbeskedet från Karolinska:

Universitetssjukhuset – som är Sveriges största – räknar med att gå back 1,6 miljarder kronor under 2019. 250 läkare och 350 undersköterskor varslas.

Enligt sjukhusdirektör Björn Zoëga var varslet ”ofrånkomligt”.

Barnläkare: ”Vi är jätteoroliga”

153 läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska har nu skrivit ett öppet brev till de ansvariga politikerna där de uttrycker oro och kräver svar om framtiden, skriver Dagens Nyheter. 

– Vi är jätteoroliga. Inte för oss själva, utan för patienterna och för hur det ska bli i samhället. Vi började skriva brevet redan förra veckan, men nu är läget akut. Om vi bara ska spara och folk slutar - hur ska vi då kunna ge bra vård? säger barnneurologen Stavroula Anastasopoulou, en av dem som har skrivit under brevet, till tidningen.

Enligt henne handlar barnsjukvården numera främst om besparingar och inte om vård.

På frågan om vad de tänker om varslet svarar hon DN:

– Det känns som en lösning som man tagit de senaste veckorna för att lösa ett problem som man borde ha förutsett från början. Jag såg att vi är över 15 000 anställda, men jag undrar - var är de? Inte är de överflödiga undersköterskor, läkare eller sjuksköterskor som arbetar med mig.

Tror patientsäkerheten är i fara

I det öppnar brevet skriver läkarna bland annat att vårdresurserna i regionen har fördelats ojämnt. Enligt barnläkaren Katarina Wide arbetar de redan ”på gränsen för vad som är patientsäkert” och hon tror att vården kommer att bli patientosäker med färre läkare och undersköterskor.

Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius, M, är en av de politiker som har tagit emot det öppna brevet. Hon skriver i en mejlkommentar till DN:

”Jag hyser den största av respekt för det arbete som bedrivs för alla de svårt sjuka barn som vårdas på sjukhuset. Jag har också förståelse för att förändringsarbetet skapar oro. Det är därför nödvändigt att det arbete som nu genomförs på Karolinska för att anpassa organisationen till det uppdrag som sjukhuset har, sker i nära dialog med de fackliga organisationerna och genomförs på ett sätt som inkluderar medarbetarna på Karolinska och som fäster största vikt vid patientsäkerhet och en god och tillgänglig vård”.

Även hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink, L, säger till DN att hon förstår läkarnas oro och lovar att besvara brevet.