Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnhospice utmålades som dödsklinik – hård kritik mot TV4

Lilla Erstagården öppnade 2010 och drivs av Ersta Diakoni i Stockholm. Foto: SVEN LINDWALL
I TV4:s "Kalla fakta" visades en annan sida av barnkliniken. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Barnkliniken Lilla Erstagården i Stockholm framställs som en form av dödsklinik i TV4:s "Kalla fakta" och granskningen "Slutstationen", enligt kritikerna. 

I programmet kritiseras vårdgivaren på flera punkter – bland annat för att man slutar att ge barn vätska och näring i livets slutskede.

Nu möts programmets innehåll av hård kritik – från flera håll. 

Lilla Erstagården öppnade 2010 och drivs av Ersta Diakoni i Stockholm. På barnkliniken ska barn i livets slutskede – de som är på väg att dö – få göra det i lugn och ro. 

Hjälpen och stödet ska, enligt kliniken, vara bästa tänkbara. 

Men TV4:s "Kalla faktas" granskning "Slutstationen", som sändes under tisdagskvällen, visade en annan sida av barnkliniken. Den handlade om tystad personal, vårdmissar och kritik mot en del av barnklinikens metoder. I reportaget framställs hospicet som en dödsklinik, där man slutar att ge barn vätska och näring i livets slutskede. 

Kritiken mot Kalla fakta: "Inget alls som stöder denna oerhörda anklagelse"

Men nu kommer det mycket kritik mot reportagets innehåll:

https://twitter.com/lisamagnusson/status/1042063706102874112

Skribenten Lisa Magnusson skriver i en ledare i Dagens Nyheter att programmet gör allt för att frammana den "insinuanta bilden av en klinik som försöker få barn att dö."

"Barnkliniken Lilla Erstagården svälter barn till döds för att göra ekonomisk vinst. Det är den tes som drivs i tisdagens ”Kalla fakta”. Det gäller förstås att man har ordentligt med bevis om man ska föra fram ett sådant påstående. Det har inte ”Kalla fakta”. Programmet är intet mer än ett enda långt pusslande av bitar som frammanar den insinuanta bilden av en klinik som försöker få barn att dö. Men i slutänden finns där inget alls som stödjer denna oerhörda anklagelse."

"Sensationsjournalistik"

Under rubriken "Kalla fakta går över gränsen", skriver Moa Berglöf, kolumnist vid Sydsvenskan:

https://twitter.com/sydsvenskan/status/1042081265476882432

"Slutstationen", som reportaget kallas, är ett stycke sensationsjournalistik som i bästa fall kan leda till att fler får upp ögonen för det svåra arbete det innebär att vårda döende människor. I sämsta fall kommer färre föräldrar att våga låta sina svårt sjuka barn få den hjälp de har rätt till i en av livets svåraste stunder."