Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnhjärtläkare slår larm om energidrycker

Enligt läkare finns det inget i energidrycker som kroppen behöver. Foto: Colourbox

Hälften av alla unga som dricker energidrycker har råkat ut för biverkningar. 

Barnhjärtläkaren Peter Munkhammar vill därför snarast se en 18-årsgräns.

– Det är lite rysk roulett över det hela, säger Munkhammar till Sveriges Radio.

Konsumentverket i Norge har frågat unga mellan 10 och 18 år om deras energidrycksvanor. Enligt undersökningen dricker nästan hälften av ungdomarna just energidrycker.

Det framgår att många känner effekter av drycken. En av tio som dricker energidrycker har fått allvarliga biverkningar – som hjärtklappning, huvudvärk och bröstsmärta.

Barnhjärtläkaren Peter Munkhammar vill förbjuda försäljning av energidrycker till barn under 18 år. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Barnhjärtläkaren Peter Munkhammar vid Skånes universitetssjukhus är inte förvånad över resultatet från den norska undersökningen.

– Det är lite rysk roulett över det hela, säger han till Sveriges Radio.

 

 

Vill förbjuda försäljning till unga

Barnhjärtläkaren Peter Munkhammar på barnhjärtcentrum i Lund träffar runt två patienter i månaden med symtom som kan härledas till intag av energidrycker. 

Han tycker att man borde förbjuda försäljning av energidrycker till barn under 18 år.

– Det finns ingenting i dem som kroppen behöver, och de innehåller farmakologiskt verksamma substanser som påverkar varje individ olika. Bort med dem från hyllorna, bort från butikerna och sätt 18-årsgräns på produkterna, precis som för cigaretter och alkohol, säger Peter Munkhammar till DN.

Händer att patienter svimmar

De symtom som Peter Munkhammar noterar hos sina patienter är bröstsmärtor, hjärtklappning och att de är speedade. Det händer också att de svimmar. 

Han menar att en anledning till att de här patienterna inte syns på akuten är att de sällan söker vård akut – i stället får de remiss till hjärtläkare.