Barnflickan Sara Svensson släpps fri

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den morddömda barnflickan, Sara Svensson, 34, släpps fri.
Foto: Christian Örnberg

Den morddömda barnflickan, Sara Svensson, 34, släpps fri efter en dom i förvaltningsrätten i dag.  

Men redan har hon lyckats skapa ett nytt liv efter Knutby.  

"Hon lever i ett sammanhang där hon känner att hon accepteras och kan leva vidare" står det i domen. 

Sara Svensson dömdes för mord och mordförsök för knappt åtta år sedan efter dramat i Knutby den 10 januari 2004. 

 I juli samma år dömdes hon till rättspsykiatrisk vård och har vårdats på en rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. 

 I maj förra året fick Sara Svenssons övergå från sluten till öppen vård och hon har sedan dess bott i egen lägenhet och läst en textilutbildning vid Vadstena folkhögskola. 

 Men nyligen ansåg hennes chefsläkare att vården skulle upphöra helt och skickade in en ansökan. Chefsläkaren ansåg att Sara Svensson inte längre lider av en allvarlig psykisk störning. 

Har skapat ett nytt liv

 Efter en förhandling i förvaltningsrätten i Linköping kom domen på onsdagen – Sara Svensson släpps fri utan några restriktioner. 

 Och redan har hon skapat ett nytt liv. 

 "Hon har etablerat ett socialt nätverk och har haft diverse timvikariat inom varierande yrken" skriver förvaltningsrätten i sin dom. 

 "Hon lever i ett sammanhang där hon känner att hon accepteras och kan leva vidare" står det vidare. 

 Förvaltningsrätten anser att risken för återfall i våldsbrott är låg. 

 Domen får inte överklagas. 

Log och skrattade

 Sara Svensson dömdes för mord på pastorshustrun Alexandra Fossmo och mordförsök på församlingsmedlemmen Daniel Linde. Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord.

 Expressen var med när Sara Svensson, för en vecka sedan, kom till Förvaltningsrätten i Vadstena – och den sista domstolsförhandlingen. Hon kom dit i en silvergrå VW Golf och satt på passagerarsätet. Hon var på gott humör. Hon såg mycket välmående ut. Hon log, skrattade och pratade med personal från den rättspsykiatriska regionkliniken som följde med henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.