Steg för steg ökar hennes frihet. Den mörddömda barnflickan Sara Svensson är på fri fot. Hon får allt fler obevakade permissioner - snart åker hon buss själv till Jönköping för att träffa sina vänner. Det är länsrätten som har beviljat resorna. Foto: Christian Örnberg
Steg för steg ökar hennes frihet. Den mörddömda barnflickan Sara Svensson är på fri fot. Hon får allt fler obevakade permissioner - snart åker hon buss själv till Jönköping för att träffa sina vänner. Det är länsrätten som har beviljat resorna.  Foto: Christian Örnberg

Barnflickan Sara redan på fri fot

Publicerad
Uppdaterad
Morddömda Sara Svenssons är på fri fot.
Hon får allt fler obevakade permissioner.
I april åker hon buss själv till Jönköping för att promenera och träffa vänner.
Efter att Sara Svensson, 31, dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet och mordförsöket i Knutby har hon vårdats på den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.
Utslussningen i samhället pågår och steg för steg ökar hennes frihet.

Mogen att resa ensam

I mars beviljade länsrätten att Sara Svenssons själv får åka till Jönköping under en dag i april. Hon ska umgås med vänner i deras hem och promenera i bostadsområdet där de bor. Hon behöver bara kontakta kliniken vid behov.
Länsrätten anser att hon är mogen att resa ensam. I sin ansökan uttrycker Sara Svensson dock att det skulle vara "jobbigt att möta folk som känner igen henne".

Vännerna ett stöd

Enligt rätten är det viktigt att hon umgås med jämnåriga och vännerna i Jönköping har Sara Svensson känt i många år. De beskrivs som ett stort stöd.
- För nästan alla patienter ingår det som en del av vårdprocessen att behålla sitt sociala nätverk, har klinikens verksamhetschef Jan Cederborg tidigare sagt till Expressen.
I dag träffar Sara Svenssons en psykolog en gång i veckan och har också ett veckomöte med en arbetsterapeut.

Övernattade i Vaggeryd

Hon medicinerar inte och har skött alla permissioner väl. Sara Svenssons psykolog uppmuntrar att hon ska få utökade permissioner.
I januari fick hon för första gången övernatta utanför kliniken. Två nätter sov hon hos sin far i småländska Vaggeryd.
- Det känns nu bra att för första gången åka på egen hand och det skulle stärka självkänslan, sa Sara Svensson till länsrätten då.

Sova hos andra

Hon har gjort fyra- fem liknande resor, där hon besöker sin far och umgås med vänner i hans ålder.
De är en stödfamilj åt Sara Svensson. Sedan februari får hon också sova hos andra än sin far.
Länsrätten avslog dock ansökan om hon ska få sova över hos sin pappa två nätter i rad en gång varje månad. Skälet är att de permissionerna pågått för kort tid, och inte utvärderats tillräckligt med hänsyn till de brott hon begått.
Expressen har sökt Sara Svensson utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag